Затвор грози милиони гърци

Затвор грози милиони гърци | StandartNews.com

Атина. Милиони гърци, които имат задължения към държавата, са заплашени със затвор, предаде БНР.

Гърция е единствената държава в света, където със закон, гласуван по време на бившия финансов министър Папаконстантину и поддържан от сегашния му наследник Стурнарас, всеки, който дължи на държавата над 5 000 евро, може да бъде арестуван за 18 месеца, тъй като е потенциален престъпник и го заплашва затвор.

3 500 000 гърци са заплашени със затвор, след като министерството на финансите в страната въведе в действие закон, според който се смята, че всеки гражданин, който дължи над 5 000 евро, извършва престъпление и се наказва с 18 месеца затвор. Влизането в сила на въпросния закон развързва ръцете на данъчните органи и във всеки един момент, всеки гражданин или чужденец, законно пребиваващ в страната, дължащ тази сума може да бъде арестуван.

"Този закон е в действие и ежедневно получаваме прессъобщения за арестувани задлъжнели граждани. Ежедневни са случаите, в които безработни граждани биват арестувани и задържани в полицейските участъци, докато се произнесе съдът", уточни в телевизионен репортаж адвокат Димитракопулос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай