Враждебно отношение към лекари-имигранти във Великобритания

Враждебно отношение към лекари-имигранти във Великобритания | StandartNews.com

Лондон. Румънските и българските лекари във Великобритания се оплакват от все по-враждебно отношение от пациентите си заради политическата и медийна риторика около имиграцията, пише The Guardian.

Няколко хиляди румънци и българи запълват ключови позиции в здравната система на страната – от медицински сестри до хирурзи. По последни данни, във Великобритания в момента са наети 2 140 лекари, които са получили образованието си в Румъния, което е повече от лекарите, обучили се в Австралия, Полша или Испания. Докато се интензифицира дебатът около вдигането на ограниченията на пазара на труда за българите и румънците на 1 януари, много лекари, които живеят и работят във Великобритания от години, се сблъскват със засилване на враждебността.

Д-р Фелиция Буруяна споделя, че пациентите й я гледат странно, когато спомене, че е от Румъния, защото „не приличала на ромка".

В кабинета си в Западен Лондон румънският посланик на Острова Йон Джинга посочва куп писма пред себе си. Това са писма, получени през последните няколко дни от румънци, установили се във Великобритания, които казват, че срещат все по-голяма дискриминация. Един от тях е зъболекарка, която разказва, че е била обиждана от свой пациент. Той й е казал, че румънците трябва да работят във ферми, а не като зъболекари.

Правозащитни групи посочват, че трудностите, срещани от здравните работници, са част от вълната на враждебност спрямо имигрантите от Румъния и България и предупреждават, че ситуацията ще се влоши по време на кампанията преди изборите за Европейски парламент през май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай