"Тройката" спря финансовата помощ за Гърция

"Тройката" спря финансовата помощ за Гърция | StandartNews.com

Атина. "Тройката" кредитори си замина от Атина без споразумение, което реално води до спиране на поредния транш от финансова помощ, предаде БНР.

Гръцкото правителство внесе в парламента проектобюджет за 2014 година, който се разминава с исканията на кредиторите.

Над 3 милиарда евро е разликата между прогнозите на кредиторите и заложените цели в проектобюджета на Гърция за следващата година. Според финансовото министерство в Атина в икономическия план са заложени 700 милиона евро излишък. Експертите на кредиторите са категорични, че през следващата година ще има дефицит от почти 3 милиарда евро.

Правителството на Андонис Самарас изключва всякаква възможност за нови мерки като намаление на заплати и пенсии. Политическата ситуация е „взривоопасна" предупреждават в Атина. Правителствената коалиция е само с два гласа мнозинство в парламента, а популярността на опозиционната СИРИЗА нараства с дни.

Депутати дори от управляващата коалиция изказват вече открито в гръцките медии съмнения, че мерките на кредиторите са резултатни за гръцката икономика.

Появиха се и крайни мнения на политици, че ако правителството приеме дори още една мярка по стягане на коланите, "в Гърция ще избухне революция".

Преворите ще бъдат подновени в началото на декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай