Светещи графити в Борисовата градина (ВИДЕО)

Официалното откриване на феста ще бъде в 17,00 ч в Борисовата градина, а Стандарт е медиен партньор

Светещи графити в Борисовата градина (ВИДЕО) | StandartNews.com

Дигитални графити са гвоздеят на десетото издание на Sprite graffiti fest тази събота, 29 юни. Светещите рисунки са дело на екипа на най-популярния магазин за хоби роботика в България - "Роботев". Вдъхновението им дошло, след като гледали видео в интернет, разказва основателят им Симеон Янчев. Как се "драска" със светлина? С помощта на инфрачервени светлодиоди, чието движение се улавя с камера. Компютър приема координатите на движенията на ръката и ги предава на друг, който добавя към тях съответния цвят и форма, зададени от рисуващия, и ги излъчва към проектор. В инсталацията са заложени опции за избор на багри и на капачки, което максимално доближава творенето с дигитални графити до традиционното рисуване със спрей. А всеки посетител на Sprite graffiti fest ще има възможност собственоръчно да изпробва инсталацията.

Иначе в състезанието ще премерят сили десетте най-добри райтъри в страната, избрани между стотици, изпратили скици. В журито е легендата Nasimo, а компания му правят небезизвестните Funne, Esteo, Ник от "На тъмно", Евгений Иванов, шефът на сдружение "Радар". Темата е Stay fresh, а всеки от състезателите ще разполага с 12 флакона спрей и 10 кв.м площ за рисуване. Награди ще има за най-добрия, за вторo и трето място.

Официалното откриване на феста ще бъде в 17 ч в Борисовата градина, но по-запалените фенове могат да наблюдават и битките между състезателите. Най-важната от тях, "graffiti battle", ще започне в 14,30. След откриването посетителите могат да се насладят на изпълненията на FARS, Ogi23 и Busto. А сетът на DJ SAVA ще закрие музикалната програма малко преди 20 часа, когато ще бъдат обявени победителите.

Sprite graffiti fest се провежда от 2003 г. от фондация "Радар" в партньорство със Столична община. За втора поредна година фестът е част и от инициативите за кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019. "Стараем се да даваме изява на нови артисти всяка година. Това е освежаването, което имаме предвид в тазгодишния слоган. Поне за ден всяка година Sprite Graffiti Fest освежава и градския пейзаж на столицата", казва Евгений Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай