Вторник,

След Кипър ЕС обърна поглед към Люксембург

От: Failed to load user -
4065
След Кипър ЕС обърна поглед към Люксембург
A
A
A

След финансовите проблеми на Кипър европейското внимание се насочи към Люксембург. Великото херцогство е известно с ниските си данъци и банковата тайна, а финансовият сектор осигурява една трета от БВП, съобщи АФП.

Люксембургският икономически модел редовно се поставя под съмнение най-вече заради непропорционалния размер на допозитите на фирми и частни лица. Съотношението надхвърля 500% от БВП, което е в пъти повече в сравнение с Кипър.

"Финансовият сектор е гигантски в сравнение с останалата част на икономиката", призна пред АФП люксембургски представител, пожелал анонимност.

Преди дни германският депутат Йоахим Пос насочи вниманието към рисковете и опасностите за страните от еврозоната, чийто икономически модел се основава на гигантски финансов сектор. По думите му поуката от кипърската криза е, че не трябва да се раздува изкуствено финансовият сектор благодарение на ниски данъци.

"Безспорно Люксембург и Кипър имат прилики, що се отнася до съотношението БВП и финансовия сектор", призна министърът на финансите на Люксембург.

Правителството на Великото херцогство обаче реагира остро на сравнението с Кипър. То го отхвърли с аргумента, че неговият финансов сектор допринася за конкурентоспособността на на всички държави от еврозоната.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията