Райков и Лета обсъдиха транспортни и инфраструктурни проекти

Райков и Лета обсъдиха транспортни и инфраструктурни проекти | StandartNews.com

Рим. По време на официалното си посещение в Италия, министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков се срещна с италианския премиер Енрико Лета.

Срещата беше фокусирана изцяло върху икономически теми.

"В условията на криза в цялото европейско икономическо пространство тази тема се наложи в разговора", каза българският премиер след срещата. Двамата министър-председатели обсъдиха въпросите на енергийната политика, и главно проекта Набуко-Запад, както и политиката на диверсификация на маршрутите и на източниците.

"Засегнахме темата за ускоряването на проекта Коридор номер осем от Бургас до Италия, който е вероятно един от най-важните проекти след магистрала Струма", каза българският министър-председател.

"Италия е третата страна в стокообмена с България и разговаряхме той да бъде ускорен", заяви Марин Райков.

"Нямам никакво съмнение, че коридор номер 8 е важен, защото той е връзката ни с тази част на Европа, включително с Италия. Убеден съм, че и за Македония той е изключително належащ да бъде изграден до толкова до колкото дава възможност така, както по време на изолацията, на която беше подложена Македония в миналото, така и в бъдеще да може да има директна връзка с Бургас. А за нас е от голямо значение да имаме връзка с Италия. Следователно Коридор номер 8 няма алтернатива, той ще бъде изграден. След магистрала „Струма", след 4-ти коридор, е вероятно най-важният транспортен проект за нашата страна", каза Райков.

Италианските инвестиции в България възлизат на 2 милиарда евро, а стокообменът между двете страни е около три милиарда и половина, което прави Италия третата страна в сферата на нашия стокообмен.

Темата за Шенген и увеличаването на стокообмена с Италия също бяха в основата на разговорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай