Партията на Меркел печели изборите за Бундестага

Християндемократите са с 42% от вота, а партньорите им либерали не влизат в парламента

Партията на Меркел печели изборите за Бундестага | StandartNews.com

Берлин. Консерваторите на Ангела Меркел печелят мнозинството от изборите за Бундестаг в Германия, откривайки пътя й за трети мандат на канцлерския пост, но вотът остава отворен въпросът дали тя ще може да запази досегашната й десноцентристка коалиция, или ще трябва да прегърне левите си съперници.

Това предаде Ройтерс снощи след затварянето на избирателните секции на базата на първите предварителни резултати (екзит пол) на телевизия АРД.

Според проучванията Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и съюзниците им от Християнсоциалния съюз (ХСС) печелят 42 на сто от гласовете - най-силният им резултат от 1990 г.

Но екзит пола не даде първоначално ясна индикация дали партньорите й в досегашната коалиция, либералната Свободна демократическа партия (СвДП), ще прескочи 5-процентната бариера, за да влезе в парламента. Първоначалните резултати й отреждаха 4,7% от дадените гласове и, ако тази цифра се запази и стане окончателна, то това означава, че Меркел почти сигурно ще трябва да влезе в коалиционни преговори с левоцентристките социалдемократи ГСДП, коментира Ройтерс. Опозиционната партия получава 26% от гласовете, според екзит пол.

Меркел вече е управлявала със социалдемократите - между 2005 г. и 2009 г. Но ако започне преговори с тях, то те могат да продължат и месец, а новото правителство ще предприеме по-леви политики, като минимална заплата и данъци за най-богатите, прогнозира Ройтерс.

Новата евроскептична партия Алтернатива за Германия получава според екзит пол 4,9 на сто, т.е. 0,1% не й достигат, за да влезе в Бундестага. Зелените пък печелят 8 на сто от гласовете, а твърдолинейната Лява партия - 8,5%.
За 598 места в Бундестага се състезаваха общо 4451 кандидати - близо 900 повече в сравнение с вота през 2009 г., съобщиха от Федералната избирателна комисия. 34 партии (с 6 повече в сравнение с 2009 г.) участваха в изборите, които ще определят курса на Германия през следващите четири години.

Нелоши резултати се очакваше да покаже и Пиратската партия, която се бори за свободен интернет. Формацията, основана през 2006 г., вече успя да "пробие" в четири провинциални парламента в Германия.

В навечерието на вота Меркел поиска от германците да й дадат "силен мандат". Тя призна, че през 2005-2009 г. по време на управлението на ХДС/ХСС и ГСДП са били решени много проблеми, но въпреки това по думите й коалицията й с СвДП е била по-успешна.

„Ние показахме, че сме партия на народа", заяви германският канцлер Ангела Меркел, която триумфира на днешните парламентарни избори, след като по последни данни нейният Християндемократически съюз (ХДС), заедно с баварския им партньор- Християнсоциалният съюз (ХСС), печелят 42,1% от гласовете.

„Заедно през следващите четири години ние ще сторим всичко, за да ги направим отново успешни за Германия. Сега изчакваме крайните резултати, но вече можем да празнуваме, тъй като постигнахме страхотен резултат", изтъкна Меркел под вълна от ръкопляскания на своите поддръжници в Берлин.

Канцлерът благодари на всички участници в предизборната си кампания и на своя съпруг.

Днешният вот донесе на консерваторите на Меркел най-добрия изборен резултат от повече от 20 години насам, коментира германският в. "Ханделсблат".

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер призова европейците към по-голяма политическа интеграция. Страните членки на ЕС имат нужда от повече политическо единство, посочи Шрьодер на 10-ия годишен международен форум "Ялтенска европейска стратегия". "Невъзможно е да имаме стабилна обща валута и да контролираме само монетарната политика", каза той.

"Трябва да градим политически съюз. Имаме нужда от по-голяма, а не от по-малка интеграция в Европа", подчерта бившият канцлер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай