Мистър Пропър се изцапа

Фатална жена провали чешкия премиер Нечас, прокуратурата му иска имунитета

Мистър Пропър се изцапа | StandartNews.com

Любовни похождения от години тресат върха на политическата пирамида в Чехия. И сегашният 48-годишен премиер Петър Нечас не направи изключение. Нечас напусна поста си миналия месец, след като шефката на кабинета му и предполагаема любовница Яна Нагиова бе обвинена в злоупотреба с власт и даване на подкупи заедно с още седем високопоставени фигури, включително ръководители на военното разузнаване и бивши депутати. Така и Нечас последва колегата си и съпартиец от Гражданска демократична партия и бивш премиер Мирек Тополанек (2006-2010 г.) и като него се провали заради "слаб ангел". Месец след като Нечас подаде оставка, тази седмица прокуратурата поиска имунитета му, за да бъде разследван и евентуално съден.

Скандалът на Нечас бе оцветен и със злоупотреба на власт и корупция сред хората от най-близкото му обкръжение във властта.

Колегата му Тополанек падна от власт заради цинично поведение, хомофобски и антисемитски изказвания и агресия срещу телевизионен оператор. ДВа месеца след това той бе принуден да признае, че е сниман от папараци гол на бунга-бунга партита в прословутата вила "Чертоза" на италианския си колега Силвио Берлускони. Това окончателно сложи край на политическата му кариера. Вероятно сега подалия оставка Петър Нечас, който по ирония на съдбата често бе наричан Мистър Пропър, го очаква нещо подобно.

Той бе обявил, че борбата с корупцията е приоритет на правителството му, и бе обещал, че ще изчисти Чехия от този проблем, поради което и го бяха нарекли Мистър Пропър. От 1992 г., когато бе избран за депутат, Нечас не бе стъпвал накриво. Скандалът, довел до оставката на Нечас, се разрази, когато шефката на кабинета му Яна Нагиова бе обвинена в злоупотреба със служебно положение и взимане на подкупи. Освен 48-годишната фатална за Нечас дама Нагиова още седем висши служители на дясноцентристката администрация, включително ръководители на военното разузнаване, бяха задържани по същите обвинения. Стана известно, че Яна Нагиова е използвала военната разведка за незаконно следене на вече бившата съпруга на премиера - Радка, която винаги е страняла от обществения живот. Обвиняемата Яна, която е в ареста, твърди, че е искала да предпази Радка от натиска на хора от сектата "Свидетели на Йехова". Безпрецедентните обвинения бяха последвани от мащабна операция на полицията в министерския съвет, министерството на отбраната, няколко вили и банка.

Не много преди да се разкрие аферата с Яна, Петър Нечас се разведе със съпругата си Радка, от която за 24 години брак има четири деца, двете от които са малолетни. Според служители в правителството "дясната му ръка" Яна ревностно като орлица е бдяла над премиера, който й е връстник по години. От нея напълно зависел достъпът до Нечас. Според прокурорите между Нечас и Нагиова, която не е омъжена, няма любовна връзка. Нечас също твърди, че е имал само професионални отношения с нея. Никой обаче не вярва на тези обяснения.

Петър и съпругата му Радка се залюбили още в гимназията, където учели заедно. През януари тръгнаха слухове, че бракът им е към своя край. Тогава Петър Нечас обяви, че те вече не живеят заедно. Премиерът посочи, че децата ще останат с майката, но той ще се грижи за образованието им. "Опитваме се да разрешим личните си проблеми с взаимно уважение, особено заради децата", каза Нечас.

Явно не само скандалите, но и разводите не са нещо необичайно за политическите лидери на Чехия. Бившият министър-председател Мирек Тополанек също остави съпругата си през 2010 г.

С любовната си авантюра с помощничката си Яна Нагиова и с корупцията в кабинета му, както и с мерките за "затягане на коланите" в социалната област Петър Нечас сега проваля не само себе си. От неговото скандално поведение пострадаха и шансовете на неговата Гражданска демократическа партия да управлява по-нататък Чехия.

Петър Нечас е роден в Ухерске Храдище в Чешката република, където учи в гимназия до 1983 г. След това завършва Факултета за наука в Университета в Бърно. Още като студент става член на Социалистическия съюз на младежта, т.е. младежкото крило на Комунистическата партия. През периода 1988-1992 г. е служител в компанията "Тесла". През 1991 г. влиза в Гражданска демократична партия. През 1995 г. е назначен за заместник-министър на отбраната. Година по-късно е избран за депутат в парламента. През март 2010 г. заема премиерския пост на мястото на подалия оставка Тополанек. Нечас преди това работеше в кабинета на Тополанек като вицепремиер и министър на труда и социалните въпроси. Сега след след разкритията на полицията за скандалната афера в кабинета му премиерът Нечас се оказа под силен натиск не само от партията си, но и от опозиционните сили, които настояваха той да подаде оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай