Меркел призова за повече трудова мобилност

Меркел призова за повече трудова мобилност  | StandartNews.com

Лондон. "3,6 милиона безработни млади граждани на страните от еврозоната трябва да бъдат мобилни и готови да се местят, за да си намерят по-добра работа", заяви в интервю за Би Би Си канцлерът на Германия Ангела Меркел.

"Естествено, че не е справедливо, когато младите плащат за нещо, което не са направили. Но друг изход няма", категорична бе Меркел и добави, че работната сила трябва да бъде по-мобилна, а Европа трябва да произвежда тези стоки и услуги, които се търсят.

Меркел припомни, че по време на голямата безработица в нейната родна Източна Германия много млади немци са заминавали, за да търсят работа в други краища на обединената страна.

Германия и лично Ангела Меркел много често са критикувани от Гърция и Испания, където безработицата, особено сред младите, е достигнала невиждани равнища.

Канцлерката призна, че подобен процент безработни представлява сериозен проблем. Но въпреки това тя е абсолютно убедена в правилността и необходимостта на политиката на строги бюджетни икономии, която е "предписана" на тези страни.

Меркел напомни, че политиката на строги икономии, които закъсалите страни трябва да приемат като условие за получаване на финансовата помощ отвън не е нейна идея, а съгласувано решение на "тройката": ЕС, ЕЦБ и МВФ.

На въпрос, какво мисли за антигерманските демонстрации в тези държави, Меркел отвърна, че протести има и в Германия.

"Като политици и управляващи трябва да ги приемаме хладнокръвно. Лично аз бих желала, тези страни колкото е възможно по-бързо да се оправят", каза канцлерката и добави, че политиката на строги икономии се прилага гъвкаво, като се отчитат конкретните обстоятелства.

"Вие не по-зле от мен знаете, че европейските страни приеха клаузите на пакта за растеж и стабилност. И въпреки това, ние дадохме на много страни възможността да запазят бюджетния дефицит на нива над 3%", отбеляза Меркел.

Канцлерката подчерта, че целта на тази политика не е строгата икономия сама по себе си, а да се накара икономиката отново да заработи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай