Четвъртък,

Европа реже банкерските бонуси

От: Failed to load user -
1285
Европа реже банкерските бонуси
A
A
A

Страсбург. Евродепутатите готвят нови строги правила, които да ограничат бонусите на банкерите до размера на твърдите им заплати, съобщава вестник Файнейшъл Таймс. Новите закони идват като отговор на публичния гняв към финансовия сектор и са свързани с изискванията за банковата капитализация.
 
Промените идват на ред, след като паневропейският финансов регулатор представи резултатите от научно изследване, според което има сериозна диспропорция в размерите на бонусите в различните европейски държави.
 
Регулаторът е открил и съществени различия при прилагането на съществуващите правила за заплащане на банкерския труд в Европейския съюз.
 
Установено е, че съотношението на средния банкерски бонус към заплатата е 122%  за изпълнителните директори и 139% - за служителите, чиято работа е свързана с по-голям риск, съобщи Дартс нюз.
 
Има обаче и случаи, при които съотношението между бонусите и заплатата достига 429%  за шефовете и 940% - за друг персонал.
 
Еврокомисарят Мишел Барние насърчи евродепутатите да заемат твърда позиция по въпроса с допълнителните възнаграждения на банкерите. В интервю за финансовото издание той посочва, че не вижда оправдание за високите съотношения между бонуси и твърди заплати и това не е разумен начин да се управлява риска в дългосрочен план.“Това е доказателство, че са необходими по-решителни действия”, коментира Барние.
 
Фиксираната горна граница на бонусите обаче ще се сблъска със сериозен отпор, особено във финансовото сърце на Лондон.
 
“Ако те наложат таван, това би имало сериозни последствия, като например огромно увеличение на основното заплащане”, коментира Джон Тери, който оглавява отдела за човешките ресурси в PwC.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички