ЕС подкрепи Украйна срещу Русия

ЕС подкрепи Украйна срещу Русия | StandartNews.com

Вилнюс. Членовете на ЕС се договориха да приложат договора за свободна търговия с Украйна веднага след подписването му, заради натиска на Русия над Киев срещу спогодбата.

Литва, която е ротационен председател на ЕС, съобщи, че посланиците на страните-членки са се договорили в понеделник, че по-голямата част от договора може да бъде приложена без продължителен ратификационен процес.

"Когато бъде подписан, ще е възможно да се осъществява около 90% от споразумението за свободна търговия без ратификационен процес", каза външният министър на балтийската държава Линас Линкевичус пред АФП. По думите му това ще гарантира, че процесът няма да бъде обратим и реформите в Украйна ще продължат.

Киев се надява да подпише споразумение за асоцииране с ЕС на срещата „Източно партньорство" през ноември във Вилнюс, което ще е първата стъпка по пътя за членство в съюза.

Спогодбата ще отвори европейските пазари за украинския износ и маркира решително обръщане към Запада, подклаждайки опасения в Москва, която смята Киев за част от своята сфера на влияние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай