Петък,

ЕС подкрепи Украйна срещу Русия

От: Failed to load user -
2921
ЕС подкрепи Украйна срещу Русия
A
A
A

Вилнюс. Членовете на ЕС се договориха да приложат договора за свободна търговия с Украйна веднага след подписването му, заради натиска на Русия над Киев срещу спогодбата.

Литва, която е ротационен председател на ЕС, съобщи, че посланиците на страните-членки са се договорили в понеделник, че по-голямата част от договора може да бъде приложена без продължителен ратификационен процес.

"Когато бъде подписан, ще е възможно да се осъществява около 90% от споразумението за свободна търговия без ратификационен процес", каза външният министър на балтийската държава Линас Линкевичус пред АФП. По думите му това ще гарантира, че процесът няма да бъде обратим и реформите в Украйна ще продължат.

Киев се надява да подпише споразумение за асоцииране с ЕС на срещата „Източно партньорство" през ноември във Вилнюс, което ще е първата стъпка по пътя за членство в съюза.

Спогодбата ще отвори европейските пазари за украинския износ и маркира решително обръщане към Запада, подклаждайки опасения в Москва, която смята Киев за част от своята сфера на влияние.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички