ЕП предложи план за борба с организираната престъпност

ЕП предложи план за борба с организираната престъпност | StandartNews.com

Брюксел. Мерките за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари са определени в план за действие на ЕС за 2014-2019 препоръчани от Европейския парламент в сряда. Залавянето на финансовите активи на мрежите на организираната престъпност и спирането на техните източници на доходи оглавява класацията.

Близо 4000 международни престъпни организации са работили в ЕС през 2013 година, се казва в доклада.

"Разходите за мафията трудно могат да се оценят. Те варират между 4 и 5 процентни пункта от БВП за ЕС", заяви докладчикът Салваторе Яколино (ЕНП, Италия). Тази резолюция представлява "списък с конкретни действия, които трябва да бъдат изпълнени през следващия парламентарен мандат. Това е предизвикателство за престъпните системи", обясни той.

Евродепутатите искат на всички осъдени за организирана престъпна дейност, корупция и пране на пари да бъде забранено да участват в обществени поръчки навсякъде в ЕС, както и да им бъде забранено да се кандидатират за или да заемат обществени постове.

Те продължават да настояват да бъде създадена европейска прокуратура, която да координира националните разследвания и борбата срещу престъпленията, засягащи финансовите интереси на ЕС. Тази служба трябва да бъде снабдена с необходимите човешки и финансови ресурси, подчертаха те.

Данни на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) показват, че незаконната дейност представлява 3.6% от световния БВП, докато Европейската комисия изчислява щетите от корупцията само в ЕС на 120 милиарда евро годишно, или 1.1% от БВП на ЕС.

За защита на финансовите интереси на ЕС е жизнено важно да се атакуват ефективно активите на организираната престъпност, заявиха евродепутатите. Затова те се застъпиха за премахване на банковата тайна и премахване на данъчните убежища в ЕС. Веднъж иззети, криминалните активи трябва да се използват за социални цели, добавиха те.

Европарламентът настоява за по-строги санкции срещу трафикантите на хора и за по-добра защита за жертвите в борбата за премахване на трафика на хора и принудителния труд. Според тях усилията в борбата срещу принудителния труд трябва да се съсредоточат на местата, където се експлоатира евтин принудителен труд.

Трафикът на хора генерира престъпни печалби, оценявани на 25 милиарда евро годишно и засяга всички страни от ЕС. Според Международната организация на труда общият брой на принудителните работници в ЕС е около 880 000, от които 270 000 са жертви на сексуална експлоатация.

Евродепутатите искат нагласяването на спортни резултати да се смята за престъпление и да бъде наказвано по подходящ начин. Купуването на гласове също трябва да се приема за престъпление, въпреки че ползите от него са нематериални, казват още депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай