EK: Държавите от ЕС да не експлоатират чужди работници

EK: Държавите от ЕС да не експлоатират чужди работници | StandartNews.com

Брюксел. Всички държави членки на Европейския съюз трябва да се погрижат за това да се не експлоатират чужди работници и да гарантират свободното движение. ЕС от своя страна е изготвил правила, които да гарантират правата и на служителите, и на държавите членки и техните социални системи.

Това заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и включването Ласло Андор по повод падането на ограниченията на пазара на труда в Европейския съюз за българи и румънци от днес.

"Днешният ден отбелязва падането на последните ограничения на свободното движение на работници от България и Румъния. От днес българските и румънските граждани могат изцяло да упражняват правото си на работа във всички страни на ЕС без нуждата от разрешително за работа", заяви Андор.

"Началото на новата година е добро време да погледнем напред. Силно вярвам, че ограничаването на свободното движение на европейски работници не е отговорът на високата безработица или решение на кризата. Напротив, осигуряването на такова свободно движение може да изиграе роля в справянето с безработицата и да помогне за свързването на различията между различните страни от ЕС", заявява още Ласло Андор.

Той обясни, че според оценки на Еврокомисията в момента има около два милиона незаети работни места в ЕС. По тази причина Брюксел прави всичко възможно да гарантира, че фондовете и програмите му ще помогнат за това всеки, който иска да работи в друга страна на ЕС, да може да намери такава и да реализира желанието си.

"Краят на ограниченията за български и румънски работници идва във време на висока безработица и тежки бюджетни съкращения в много европейски страни. В тежки времена мобилните граждани на ЕС често стават лесна мишена – понякога те са обвинявани, че вземат работата на местните хора, или напротив – са дошли не да работят, а да се възползват от схемите за социални придобивки", категоричен бе той.

Еврокомисарят отново припомни, че свободното движение е едно от ключовите постижения на европейската интеграция.

Контрол по отношение на трудовия пазар в ЕС беше наложен на двете най-бедни страни в съюза след присъединяването им към ЕС през 2007 година, който отпадна днес.

Техните права за работа и получаване на социални помощи бяха ограничени за 7 години. Някои по-богати западни страни се страхуват от масова емиграция от двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай