Банките в Кипър отварят врати утре

Богаташите с влогове над 100 000 евро ще загубят най-малко една трета от тях

Банките в Кипър отварят врати утре | StandartNews.com

 

Лимасол. Повечето кипърски банки ще отворят врати на 26 март, съобщи Централната банка на островната държава.

Двете проблемни банки- Банката на Кипър и Кипърската народна банка трябва да отворят на 28 март, предаде ИТАР-ТАСС. Това задържане е свързано с необходимостта от адаптиране на техните компютърни системи.
Според приетото от Брюксел днешно решение по антикризисната програма за Никозия, Кипърската народна банка подлежи на закриване, а депозитите от нея ще бъдат преместени в „Банк ъф Сайпръс” за създаването на „добра банка”.

Междувременно стана ясно, че богаташите с влогове над 100 000 евро в кипърски банки ще загубят най-малко една трета от тях, а някои може да се разделят и с всичките си вложения. Това предвижда новото споразумение за предоставяне на 10 милиарда евро спасителна помощ за Кипър, постигнато след 12-часови среднощни преговори в Брюксел в неделя вечерта. Решението за пореден път предизвика гнева на руския премиер Дмитрий Медведев, тъй като сред засегнатите ще са много руски богаташи. Медведев обвини тройката кредитори в кражба.

Постигнатото споразумение ще защити малките вложители, но ще пореже остро богаташите. По силата на договора депозитите до 100 000 евро ще останат непокътнати. Част от тези над 100 000 евро обаче ще бъдат обложени с огромен данък, чиято ставка още не е решена. Говори се за налог от порядъка на 30-40%.

В основата на споразумението е преструктурирането на двете най-големи и най-закъсали банки в Кипър - Банк ъв Сайпръс и "Лаики". Банката "Лаики", чието състояние е най-тежко, ще бъде закрита. Добрите кредити и активи от нея ще бъдат прехвърлени в Банк ъв Сайпръс, заедно с малките депозити. Големите депозити обаче, заедно с лошите активи, ще бъдат преместени в новосъздадена "лоша банка".

Това означава, че вложенията на богаташите в един момент може да бъдат загубени напълно. Кредиторите на "Лаики" ще загубят всичките си инвестиции. Това ще е прецедент в спасителната програма на ЕС, тъй като досега се е случвало да понасят загуби, но не и да отписват всичките си активи. Банк ъв Сайпръс ще наследи и дългове за 9 милиарда евро към Европейската централна банка, предоставяни през последните месеци с ниска лихва на "Лаики" за поддържането на съществуването й.

От своя страна Банк ъв Сайпръс ще продължи да съществува, но ще бъде силно преструктурирана, като детайли за това още не са известни. Цената на преструктурирането и спасяването й ще платят вложителите с депозити над 100 000 евро. Именно от тях ще се вземат необходимите средства за поддържането на съществуването на банката, както и за обслужването на нейните дългове. Парите от спасителния заем от 10 милиарда евро няма да се използват за финансиране на банката. Така финансирането ще трябва да дойде отвътре, тоест от депозитите. Властите в Кипър тепърва трябва да изчислят каква сума ще е необходима и на базата на това да пресметнат с какъв данък да обложат депозитите. Обсъжданите ставки са между 30 и 40%.

За успокоение на някои вложители драконовските данъци и загуби няма да засегнат всички. Те ще важат само за двете фалиращи банки. Влоговете в останалите банки ще останат незасегнати. В "Лаики" и Банк ъв Сайпръс обаче се намират половината от всички депозити в страната и загубите ще са сериозни.

Споразумението в Брюксел отново предизвика гнева на руския премиер Дмитрий Медведев, който преди дни обвини ЕС, че се държи като "слон в стъкларски магазин" по отношение на проблемите в Кипър. Медведев директно обвини кредиторите в кражба. "Краденето на това, което вече е било откраднато, продължава", заяви Медведев в разговор с вицепремиера си Игор Шувалов. Той предупреди още, че проблемите в Кипър ще се отразят в дългосрочен план на международната финансова и валутна система, включително на руските интереси. 

Коментарът за "кражбата" на Медведев е всъщност препратка към известен цитат на Владимир Ленин, който с подобни аргументи се опитва да оправдае конфискацията на имуществото на капиталистите. Миналата седмица руският премиер също заяви, че практиките, прилагани в Кипър, са характерни за предишни режими, които нямат нищо общо с демокрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай