200 000 имигранти бягат от Испания

200 000 имигранти бягат от Испания | StandartNews.com

Мадрид. Населението на Испания миналата година е намаляло за пръв път от десетилетия насам, като това се дължи предимно на имигрантите, напускащи ударената от кризата страна, сочат данни на Националния статистически институт в държавата. Броят на живеещите в страната е намалял с 206 000 души, достигайки 47.1 милиона.

Намалението се дължи на бягството на чуждестранни граждани, които вече нямат препитание в страната и са се върнали по родните си места. В статистиката не е отразен обаче броят на испанците, които са напуснали родината си, за да търсят препитание в чужбина.

Това е първият път, когато населението на Испания отбелязва спад в официалните статистики, след като те започват да се водят през 1857 г., въпреки че до 1998 г. данните са се публикували на всеки десет години, а не всяка година.

По време на продължилия дълго време икономически бум, който внезапно достигна своя край през 2008 г., испаноговорящите имигранти от Еквадор, Колумбия и Боливия масово се насочват към Испания, за да работят в строителния сектор. Между 2000 г. и 2010 г. броят на имигрантите се увеличава от 924 000 до 5.7 милиона. Строителството обаче навлезе в застой след спукването на жилищния балон, а строгите икономии, които наложи правителството в опит да постигне целите за намаляване на дефицита, поставени от Брюксел, доведоха до допълнителна стагнация в икономиката. На фона на безработицата, достигаща 26%, много имигранти избират да се върнат в родните си страни.

Най-големият спад в регистрираните чуждестранни жители се наблюдава сред южноамериканците, особено еквадорците и колумбийците. "Имаше изключителен ръст (на имигранти) от 2000 г. до 2009 г., който бързо се обръща заради икономическата криза. Испания е по-малко привлекателна, защото няма работни места", коментира експерт от Центъра за демографски изследвания в Барселона.

Двете най-големи групи имигранти в страната, румънци и мароканци, също са намалели миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай