Днес на трапезата: Курбан чорбата на летците

Днес на трапезата: Курбан чорбата на летците | StandartNews.com

София. Армията няма да остане встрани от народните тържества по Великден. За да носят по-леко дежурството си по празничните дни, командването на поделението на ВВС във Враждебна е решило да изненада приятно бойците с вкусна чорба и агне на тава. Зад печката ще застанат петима готвачи, но майстор ще е Николай Рангелов.

Длъжността му в армията не е готвач, но преди години - след казармата, научава занаята от вече покойния Димитър Николов. Той е едно от имената сред армейските готвачи. Така и бързо сменя специализацията си. Вече е ходил да готви на Шабла и Ново село.

В момента в поделението във Враждебна, където се грижат за самолетите "Спартан", "Пилатус" и Ан-2, служат около 200 души. Предстои да бъде отворена столовата, където всеки ще може да си избира какво да яде предния ден или по-специално меню, разказва и командирът на звеното полк. Димитър Иванов.

То ще бъде подготвено от Николай Рангелов и неговите помощници. "Всеки готвач си има почерк, тайната е в подправките, които използва. Моята е розмаринът", казва Рангелов.

Именно подправката, която е типична за средиземноморската кухня, Николай смята да използва в подготовката на великденските ястия. Готвачът на крие съставките и разказва охотно как ще приготви чорбата.

Месото (1 кг. агнешко плюс дреболии по желание) се сварява със сол, черен пипер и мазнина. След като се свари, се накъсва и се добавят зеленчуците - лук, моркови, чушки и картофи, за да стане курбан. По желание може да се добави люта чушка.

По-сложна, но много вкусна, се оказва рецепта за агнешкото по гергьовски. Затова и Николай реши да я подари на читателите на "Стандарт" дни преди Великден.

Агнешко по гергьовски

Продукти:
Агнешко - 4-5 кг
Праз лук - една връзка
Моркови - 300 грама
Розмарин - пресен
Вино - една чаена чаша
Брашно - 100 грама

Начин на приготвяне

Месото се пече под фолио на умерена фурна около 3 часа заедно с лука и морковите. Розмаринът се добавя, като се нарязва на едро. След края на печенето месото се обезкостява внимателно. Накъсва се на парчета и се обърква добре с част от соса от печеното. След това в алуминиево фолио се слага от сместа и се завива на руло. Краищата са прищипани, за да не се излее пълнежът. Готовите рула се слагат във фризeра, за да се желират. След 3-4 часа се развиват и се нарязват. Може да се направи сос от печеното и сос "Демиглас" и да се полеят шайбите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай