"Златното откритие на века". Металотърсач намери нещо нереално

Мъж се натъкна на редки бижута

"Златното откритие на века". Металотърсач намери нещо нереално | StandartNews.com

Лекари подканиха мъж от Норвегия да увеличи  физическата си активност. За целта той използвал новозакупен металотърсач, с който обаче се натъкнал на редки златни бижута, датиращи от шести век - находка, наречена "златното откритие на века" в страната, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.  "Първоначално си помислих, че са шоколадови монети или части от съкровището на капитан Саблезъб, известен измислен норвежки пират. Беше напълно нереално", казва Ерленд Боре, цитиран в прессъобщение от университета на Ставангер.

Находката включва девет златни висулки и перли, които някога са били част от ефектна огърлица, изработена от опитни бижутери и носена от знатни представители на обществото, както и три пръстена от същия ценен метал, съобщават от учебното заведение.

Боре се натъква на съкровището в имота на фермер близо до Ставангер през август. 51-годишният мъж е искал още от дете да стане археолог. Той си купува металотърсач, след като лекарят и физиотерапевтът му препоръчват да излиза навън и да се движи повече, вместо само да седи на дивана.

Мъжът тъкмо се кани да се откаже, когато устройството му започва да пищи по склона на хълм. Със случая се заемат местните археологически служби.   Според тях бижутата, чието общо тегло е малко над 100 грама, датират от около 500 г. от н.е., от времето на голямата миграция в Европа."Това е златното откритие на века в Норвегия. Намирането на толкова много злато наведнъж е изключителна рядкост", казва Оле Мадсен, директор на Археологическия музей към университета на Ставангер, където е планирано да бъде изложена находката. 

Последното подобно откритие в Скандинавия датира от 19-и век. Според археолозите тази находка е уникална не на последно място заради мотива върху висулките - вид кон от скандинавската митология.

"Имайки предвид местоположението й и това, което сме научили от подобни открития, вероятно става въпрос или за скрити ценни предмети, или за жертвоприношение на боговете по време на размирен период", казва професор Хекон Райерсен. Съгласно закона Ерленд Боре и собственикът на земята трябва да получат обезщетение, чийто размер все още не е определен, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай