„Жокера“ с 11 номинации за БАФТА

Хоакин Финикс излиза срещу Лео ди Каприо, а Том Ханкс срещу Пачино, Пит, Пеши и Хопкинс

„Жокера“ с 11 номинации за БАФТА | StandartNews.com

„Жокера“ на Тод Филипс поведе в надпреварата за наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство с 11 номинации, включително за най-добър филм, режисьор, главна роля (Хоакин Финикс) и други.

След „Жокера“ се наредиха „Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино и „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе с по 10 номинации. „1917“ на Сам Мендес е с 9. В битката за топ филм се включи и „Паразити“ на Бонг Джуун-хоу, който ще се изправи срещу Филипс, Тарантино, Скорсезе и Мендес.

Финикс ще трябва да пребори Леонардо ди Каприо („Имало едно време в Холивуд“), Адам Драйвър („Брачна история“), Тарън Еджъртън („Рокетмен“) и Джонатан Прайс („The Two Popes“). При дамите съревнованието е между Скарлет Йохансон („Брачна история“), Шарлиз Терон („Бомба със закъснител“), Рене Зелуегър („Джуди“), Сърша Ронан („Little Women“) и Джеси Бъкли („Wild Rose“).

В двете категории за поддържащи роли се борят Том Ханкс („A Beautiful Day In The Neighborhood“), сър Антъни Хопкинс („The Two Popes“), Ал Пачино и Джо Пеши („Ирландецът“), Брад Пит („Имало едно време в Холивуд“), Лора Дърн („Брачна история“), Флоренс Пу („Little Women“), Скарлет Йохансон („Jojo Rabbit“) и Марго Роби с двойната си номинация за „Бомба със закъснител“ и „Имало едно време в Холивуд“.

Тазгодишните награди включват и чисто нова категория за първи път от 21 години насам. За най-добър кастинг ще се борят „Жокера“, „Имало едно време в Холивуд“, „Брачна история“, „The Two Popes“ и „The Personal History of David Copperfield“.

Битката за най-добър английски филм е между "1917", "Рокетмен", "The Two Popes", "Bait", "For Sama" и "Sorry We Missed You".

За топ чуджоезична лента се борят "Паразити", "Болка и величие", "The Farewell", "For Sama" и "Портрет на момичето в огъня". 

Церемонията по раздаването на отличията БАФТА ще се проведе на 2 февруари в Лондон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай