Желязка мечтае да сложи тога

Кауза за студентката е ромските деца да се образоват

Желязка мечтае да сложи тога | StandartNews.com

Всеки човек, независимо от етнос, религия и националност, може да има мечти. И да ги преследва с всички сили. 20-годишната Желязка Стефанова от Ихтиман върви уверено към сбъдването на своята мечта. За нея образованието е приоритет номер едно. Всичко друго е далеч на второ място. Поне засега. Иска да завърши висшето си образование и да стане съдия или прокурор. Като малка имала детското наивно желание да се бори за повече справедливост, да промени света към по-добро. Никога не е крила, че е от ромски произход.

Не се срамува, а се гордее

с този факт. Успяла е да стане студентка благодарение на произхода си, а не въпреки него. Винаги е искала да учи, да се образова. И дължи тази своя страст на родителите си, които също са роми.
"Имам прекрасно семейство, учих в страхотно училище в родния си град. Те изковаха моето възпитание, моите ценности и характер. Майка ми Стойна е кранистка, а баща ми Димитър е мотокарист. Имам поо-голяма сестра, а брат ми Димитър е в пети клас. Те ни научиха и тримата да сме честни, да сме добри и състрадателни, да не се отричаме от себе си, да бъдем истински. Те държат много да се изучим, контролират ни строго, но справедливо", твърди студентката, която е втори курс и учи "Право" в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Благодарна е, че

родителите й са в крак с времето

и са амбициозни и по отношение на себе си, и на децата си. И че се справили отлично с нейното възпитание и провокирали любовта й към ученето. В средното училище много харесвала литературата и историята. Любимите й поети са Дамянов, Далчев, Яворов. До трети-четвърти клас се случвало да чува подмятания, с които я обиждали, че е ромка. Но не се трогвала от тези подхвърляния. Защото била наясно, че няма от какво да се притеснява. "Хората за мен се делят по един признак - на добри и лоши. Друго деление не приемам. Дори не е задължително човек да е образован, за да е интелигентен и добър. Добрината, човещината най-много ни липсват", категорична е младата ромка. Гордее се и с родителите си, и с цялото си семейство, и с ромския си произход. Не е живяла никога в ромска махала, но нито страни, нито отбягва общуването с ромските си връстници. Затова има ли възможност, винаги се връща в родния Ихтиман, да се види с близки и познати, да се зареди с позитивна енергия от общуването с роднини и приятели. "Обичам този град. Там съм се родила. Живеем в блок в обикновен квартал. В блока само ние сме роми. Но никога не сме го почувствали, всеки от съседите ни уважава, не ни обиждат. В СОУ "Христо Ботев" във всяка паралелка има деца от ромски произход. Но нито учителите ни делят на българи и роми, нито ние помежду си се делим. Това са примери как може да живеем и да се образоваме заедно, без да си "мерим" етносите", твърди бъдещата юристка. Желязка е

като истинско желязо и не се огъва

по пътя към мечтата си. Чувала често "съвети": "На каква се правиш, че ще учиш висше", "Остави образованието, омъжи се". За нея обаче друг път освен този към завършването на университета в момента няма. Не се блазни да ходи по дискотеки, да се размотава по кафенетата, да си губи времето в клюки и забавления. "Всичко това може да почака, както и женитбата. На по-зряла възраст е по-добре да създадеш семейство. Това помага за самочувствието ти, пък и можеш да се впишеш в обществото, да си полезен на околните", споделя студентката. Признава, че ромската общност е по-консервативна, по-затворена. Което пречи на много нейни връстници да се отворят към света и смело да следват мечтите си. В същото време ромите са по-адаптивни към промени, към проблеми, към катаклизми и трудности. По-сетивни са, по-толерантни към останалите и по съпричастни към чуждата болка. Не забравят кой им е подал ръка и са признателни.

Наградиха я с още 30 отличници

Желязка Стефанова получи грамота на специална церемония в Младежкия дом в Благоевград вчера. Над 30 ученици и студенти от ромски произход с много добър и отличен успех бяха наградени по случай 8 април - Международния ден на ромите. Организатори на тържеството бяха сдружение ЛИДЕР, Център за междуетнически диалог и толерантност и Младежкият дом. Призьорите са между 7 и 24 г. и всички учат в Пиринския край. В интересната и забавна програма показаха своя талант ромският Павароти - Томас Томов от Дупница, Милко Сашев, Клуб за спортни танци, хорът към Националната хуманитарна гимназия, Елена Илиева, Анна-Мария Кънова и други. Церемонията бе под наслов "С различията по пътя на успеха!". "Това е първата такава проява. Целта ни е да покажем множеството положителни примери от ромския етнос, да разкрием, че те не са изключение. Събитието е признание към тези умни и талантливи деца. Нека е ясно, че ромската общност се развива. Но развитието неминуемо минава през образованието", заяви председателят на сдружение ЛИДЕР Миглена Михайлова, която е адвокат. "Пожелавам от все сърце на Желязка да ми стане колежка и да се занимава с любимата си наука - правото", допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай