Започва строителството на последния етап на "Струма"

Започва строителството на последния етап на "Струма" | StandartNews.com

През 2016 г. тръгва модернизацията на няколко жп линии

През януари подписват договора за финансиране на разширението на столичното метро

През 2016 г. ще започне изграждането на най-големите транспортни обекти, финансирани по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" (ОПТТИ). Това беше втората оперативна програма, одобрени от Брюксел - още в един от последните работни дни на 2014 г. Но през 2015 г. основното внимание беше насочено към довършване на обектите, финансирани по ОП "Транспорт 2007-2013" (ОПТ), така че на практика първите големи средства по ОПТТИ ще потекат към България през тази година.

До този момент имаме подписан договор за безвъзмездно финансиране на лот 3.1 и лот 3.3, както и за тунела "Железница" на магистрала "Струма". Това обясни за "Стандарт" Галина Василева, директор на Дирекция "Координация на програми и проекти" в транспортното министерство, която е определена за Управляващ орган по ОПТ и ОПТТИ. С тези средства ще бъдат изградени 12,6 км между Благоевград и Крупник и 23,6 км между Кресна и Сандански, а тунелът "Железница" е дълъг около 2 км. Безвъзмездната финансова помощ за проекта е 739 245 318 лв., а бенефициент е НК "Стратегически инфраструктурни проекти".

Вече приключи работата по апликационната форма, а до края на януари най-вероятно ще имаме подписан договор и за безвъзмездно финансиране на разширението на столичното метро, обясни още Василева. Така тази година ще започне усвояването на евросредства и за изграждане на най-тежкия участък от третия лъч на подземната железница. Стойността на проекта е над 434 млн. евро. Предвидени са и 21,6 млн. евро за удължаването на метролиния 2. След завършването им пътуванията с метрото ще се увеличат с 30% - до 105 млн. годишно.

Работим усилено по подготовката на жп проектите, финансирани по новата ОПТТИ. Това заяви генералният директор на НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) инж. Милчо Ламбрев.

Вече са готови и одобрени техническите проекти и подробните устройствени планове на отсечките Елин Пелин - Ихтиман и Ихтиман - Септември, които са част от най-големия проект, финансиран по ОПТТИ - модернизацията на жп линията София - Септември, обясни той. До края на май трябва да пуснем тръжните процедури за избор на изпълнители на двете отсечки, каза още генералният директор на НКЖИ. Осигуреното финансиране на Елин Пелин - Ихтиман е 275 млн. евро, а на Ихтиман - Септември - 375 млн. евро.

Готов е техническият проект и за Фаза 2 от модернизацията на жп линията Пловдив - Бургас, който се финансира с 320 млн. евро по ОПТТИ. "Вече дори сме обявили тръжната процедура за рехабилитацията на жп отсечката Оризово - Скутаре, част от Фаза 2 на проекта Пловдив - Бургас. Така че в близките месеци очаквам да бъде сключен договора и да започне строителството", допълни инж. Милчо Ламбрев.

Със сигурност до края на 2016 г. ще имаме подписани договори за безвъзмездно финансиране и ще започне реалното строителство по всички големи проекти, категоричен беше директорът на Управляващия орган по ОПТТИ Галина Василева.

Обновяваме две жп трасета с пари от "Свързана Европа"

До края на годината ще започне модернизация на жп участъка София - Елин Пелин, част от големия жп проект София - Септември, както и на жп отсечката София - Волуяк. Договорите за безвъзмездното финансиране на тези два проекта със средства от Механизма "Свързана Европа" вече са подписани. Сега предстои подписването на договора за проектиране и строителство на участъка София - Елин Пелин, като работата по него трябва да започне до есента. Дължината на трасето е 22 км, а общата стойност на проекта е 67 млн. евро. Именно София - Елин Пелин е едната отсечка от цялото жп трасе между границите ни със Сърбия и Турция, за чиято модернизация не бяха осигурени средства по ОПТТИ. Затова държавата в лицето на НКЖИ и транспортното министерство направи всичко възможно да осигури финансиране за обновяването й по Механизма "Свързана Европа".

През следващите месеци, пак със средства от Механизма "Свързана Европа", ще започне и модернизацията на жп линията София - Волуяк. Тя е част от участъка София - Драгоман, който пък е втората жп отсечка от цялото жп трасе между сръбската и турската граница, за която пари по ОПТТИ не бяха осигурени. В рамките на проекта София - Волуяк е заложена модернизация на коловозното развитие и монтиране на нова маршрутна компютърна централизация на Централна гара София, както и на гарите Обеля и Волуяк. Стойността на проекта е 107 млн. евро. През февруари ще кандидатстваме за осигуряване на средства от Механизма "Свързана Европа" и за модернизацията на останала част от жп линията до Драгоман, обясниха от НКЖИ.

Надявам се в края на новия програмен период да се поздравим с изцяло модернизирана линия за скорост 160 км в час от границата ни със Сърбия до границата с Турция, каза генералният директор на НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) инж. Милчо Ламбрев. Това е изключително важно, тъй като се очаква да тръгнат големи обеми товари между Азия и Европа, а Турция се отказа да използва тунела под Босфора за товарни влакове и започна да изгражда трети мост над протока, който ще бъде 80% за товарно жп движение, завърши генералният директор на НКЖИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай