Забавачка у дома

Родители ще регистрират хлапето в детската градина, но ще го обучават вкъщи

Забавачка у дома | StandartNews.com

София. Мама и татко могат да станат детски учители, а задължителната забавачка за 4-годишни хлапета да се премести у дома. До този компромис достигнаха депутати от ГЕРБ, след като днес срещнаха яростна съпротива от сини и червени колеги за текста, който задължава родителите да записват хлапетата на 4 годинки в детска градина. Докато народните избраници се караха, родители протестираха пред сградата на парламента срещу това, че държавата настоява твърде рано хлапетата да бъдат вкарани в институциите.

По време на дебата ГЕРБерката Снежана Дукова оповести, че тя лично ще внесе проект за текст, съгласно който детска градина може да се завършва и по индивидуален план. Това означава, че родителят само ще регистрира хлапето в забавачката, поясни по-късно тя за "Стандарт". След това ще му се наложи сам да обучава малчугана по учебните планове и стандарти за съответната възрастова група, които министерството е изработило. Дукова обаче поясни, че в предложението й не фигурира идея да се проверява дали детето е достигнало съответното ниво. "Няма да има изпити, защото детска градина така или иначе не се завършва с дипломи или сертификати. Единствено Агенцията за закрила на детето ще може да се намесва, ако има някакви сигнали за нарушения. В такъв случай на семейството няма да се разрешава да обучава детето и следващата година по самостоятелен план", поясни Дукова. Тук тя влезе в разнобой с просветния министър Сергей Игнатов, според когото въпреки всичко знанията на децата трябва да бъдат проверявани от педагогически специалисти.

Веднага след вчерашното пленарно заседание Дукова и още 6 депутати събраха подписи и внесоха проекта за нов текст в деловодството на парламента. Образователната комисия трябва да го приеме и включи в проектозакона днес. "Надявам се така да удовлетворим и тези 1,9 на сто от родителите, които не искат да дават децата си на градина", каза Дукова. "Няма да подкрепя тази мярка. Тя обезсмисля останалите текстове и е част от философията "Дай да се харесаме на всички", каза обаче председателят на комисията Огнян Стоичков.

Преди това депутатите яростно се скараха за това, трябва ли детската градина за толкова малки деца да бъде задължителна. Избраници от всички парламентарни групи застанаха срещу искането на ГЕРБ. "С този закон унищожаваме българското семейство", каза Ваня Добрева от БСП. Синият Мартин Димитров пък пледира, че по този начин държавата отнемала правото на родителя да реши кога детето му е готово за детска градина. "С това си настояване вкарвате закона в глуха улица", каза той.

Вяра не се учи под строй

Сергей Игнатов, образователен министър

Има един контингент от високообразовани семейства, които смятат, че децата им трябва да си седят вкъщи. Предложението на депутатите може би ще им даде тази възможност. В европейските страни има различна практика, става дума за нещо като индивидуален план.

Всъщност 80 на сто от родителите са гласували за задължителната детска градина, защото техните деца са записани там. Има обаче един рисков контингент, не казвам малцинства, които не уважават образователната система и на които държавата трябва да каже, че техните деца трябва да учат. Задължителната детска градина означава, че държавата поема ангажимента за финансирането им. По този начин ние синхронизираме образованието си с това в Централна и Източна Европа. В Унгария например сега тригодишните влизат в задължителната забавачка. Същото е положението и в много кантони на Швейцария. Що се отнася до изучаването на задължителна религия, за това си има свободноизбираема и задължително избираема подготовка. Иисус е казал "Оставете децата да идват при мен", но не е казал "Да идват под строй". Вяра не се внедрява по задължителен път. Нейното място е в храма.

Без религия в клас

Задължително обучение по религия в училище няма да има, решиха окончателно депутатите днес при второто четене на просветния закон. Те порязаха предложението на атакиста Станислав Станилов училището да се занимава и със съхраняване на религиозното многообразие. Така на практика създадоха база текстовете, свързани с религията, да бъдат премахвани и по-нататък в закона. За вероучение от години настоява и Българската православна църква.

Синият депутат Лъчезар Тошев пък поиска децата да изучават не вероучение, а да получават познания за различните видове религии в клас, но и това не бе прието. Хапетата ще имат възможност да получават такива познания само в часовете по избор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай