Японските затвори най-ужасни, но и най-ефективни

Страната на изгряващото слънце с един от най-ниските проценти на затворници в света

Японските затвори най-ужасни, но и най-ефективни | StandartNews.com

Японските затвори най-ужасни, но и най-ефективни

Там винаги е чисто, няма бунтове и дори карцери, а затворниците се държат тихо като мишки. Но в същото време експертите наричат японските затвори едни от най-ужасните в света. Не страшни, не опасни, а ужасни. Японците не засекретяват особено затворническия си режим, просто този въпрос не се повдига. Как да се обясни, че зад решетките човек изведнъж се губи като личност и дори е длъжен да се усмихва по строго определен начин? По-добре е, разбира се, да не се повдигат очи, да не се говори, да не се задават въпроси. При всички случаи това е забранено.

От затворнически своеволия няма и следа, всички са принудени да правят едни и същи, често безсмислени действия. Като например сгъване на хартия на няколко слоя, а след това обратното й разгъване. Как да се придвижват, къде и кога – за всичко има регламент, така че инициативата и мозъчната дейност се притъпяват напълно.

Сейдза е традиционна японска поза за седене върху подгънати крака, но в затвора това се практикува с часове. Мускулите и ставите атрофират, но ако решите да станете, ще опитате палката на охраната. Тези, които ги наказват, се оказват в миниатюрна стаичка в тази поза за целия ден. Не са необичайни и самоубийствата, а зравеопазването е сведено почти до нулата: никой не иска да ходи на работа там, а местните лекари не горят от желание да лекуват тези пациенти. Почти във всички затвори липсва отопление, за да се пести енергия, няма топли дрехи и одеяла, но на заболелите почти не се объща внимание. Няма епидемия и това е добре, началството е спокойно и за няколко измръзвания никой не си прави труда да се погрижи.

За удобства и дума не може да става, а на всичкото отгоре хората са длъжни да спят само по един начин - по гръб с разтворени ръце и крака. Смениш ли позата - получаваш удар от охраната. Онези, които ще бъдат екзекутирани, никога не знаят кога това ще се случи. За тях чакането на смъртта в буквалния смисъл става по-лошо от самата смърт, тъй като може да продължи с години. Обикновено смъртниците са затворени в единични килии.

Няма дати за свиждане: не можете да се ръкувате или да целунете любим човек – това се случва през стъклена стена и разговорът е не повече от половин час. Свиждането е просто нереалистично и списъкът на лицата, на които е разрешено да виждат затворника, се свежда до адвоката и членове на семейството му.

Обикновените японци ужасно се страхуват от затворите си и са готови на всичко, за да не попаднат там – много често за някои това е еднопосочен билет. Може би и затова Япония е с един от най-малките проценти на задържани на глава от населението, а престъпността е ниска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай