Виртуалната реалност променя съзнанието. Капаните

Защо киното и военните се интересуват от нея?

Виртуалната реалност променя съзнанието. Капаните | StandartNews.com

Виртуалната реалност създава светове. Докато добавената налага информация за „реалния“ свят. Целта на ново изследване, проведено в САЩ е да се опитаме да определим къде свършва действителността и къде започва нейното разширяване или създаване на нова такава, съобщи найтът „Новото познание”.

Една от основните области на приложение на виртуалната реалност е кинематографията. Например Дейвид Марлет, работил върху филма „Непредумишлено убийство“, заснет в четири квадранта от по 90 градуса.

Какво означава това?

Четирите квадранта се възпроизвеждат едновременно с координирано и припокриващо се озвучаване и хореография. Зрителят ще има възможност да реши към кой от четирите квадранта да насочи своето внимание.

В обикновените филми разказът „се движи“ в линеен принцип и отделните прескачания и детайли могат да бъдат пренебрегвани. Но във виртуалната реалност зрителят може да даде „пауза“ на дадена сцена и да забележи аномалиите.

Основен въпрос е дали развитието на този тип филми трябва да следва стъпките на графиката и видеото. Дали в крайна сметка бихме могли да „заобиколим очите и ушите“ и да достигнем директно в мозъка.

От този момент границата между реалното и виртуалното наистина ще се размие. Какво ще се получи, когато тези впечатления се „уловят“ чрез технологията, така че в нашите мозъци се „излъчва“ различен набор от физически параметри?

Не забравяйте, това което технологията предава и мозъкът възприема е информация. А „смисленото” понятие се получава в резултат на тълкуването от ума и това е може би най-доброто „доказателство“ за върховенството на съзнанието.

Голяма част от инвестициите на медийната индустрия във виртуалната реалност са насочени към забавленията.

Но с развитието на подходящите хардуер и софтуер в посока на по-голям реализъм, можем да очакваме и появата на психологически и социологически приложения. За добро или лошо военните също са ангажирани в процеса.

Симулираната война спестява средства за обучение като позволява на войниците да моделират и отиграват различни ситуации. А това вероятно ще стимулира развитието на технологиите.

Последното предизвикателство може да бъде метафизиката и философията. Идва ли времето когато хората ще започнат да преливат един в друг и се потопят напълно във виртуалните светове.

Не след дълго „играчите“ ще осъзнаят, че наистина не могат да различат кои са и къде започват техните виртуални „светове“.

Холивуд е изграден върху идеята за доверие и реализъм. Но какво ще се случи, когато този реализъм стане толкова привлекателен и правдоподобен, че съперничи на света, който виждате, чувате, усещате и докосвате след като извадите кабела от контакта или напуснете театъра?

И каква точно е разликата между информацията предадена по кабела чрез нули и единици…И тази, получена чрез нашите „нормални“ пет сетива? Това наистина ще бъде съществено за нашата колективна еволюция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай