Понеделник,

Виртуалната реалност променя съзнанието. Капаните

От: СТАНДАРТ -
730
Виртуалната реалност променя съзнанието. Капаните
A
A
A

Виртуалната реалност създава светове. Докато добавената налага информация за „реалния“ свят. Целта на ново изследване, проведено в САЩ е да се опитаме да определим къде свършва действителността и къде започва нейното разширяване или създаване на нова такава, съобщи найтът „Новото познание”.

Една от основните области на приложение на виртуалната реалност е кинематографията. Например Дейвид Марлет, работил върху филма „Непредумишлено убийство“, заснет в четири квадранта от по 90 градуса.

Какво означава това?

Четирите квадранта се възпроизвеждат едновременно с координирано и припокриващо се озвучаване и хореография. Зрителят ще има възможност да реши към кой от четирите квадранта да насочи своето внимание.

В обикновените филми разказът „се движи“ в линеен принцип и отделните прескачания и детайли могат да бъдат пренебрегвани. Но във виртуалната реалност зрителят може да даде „пауза“ на дадена сцена и да забележи аномалиите.

Основен въпрос е дали развитието на този тип филми трябва да следва стъпките на графиката и видеото. Дали в крайна сметка бихме могли да „заобиколим очите и ушите“ и да достигнем директно в мозъка.

От този момент границата между реалното и виртуалното наистина ще се размие. Какво ще се получи, когато тези впечатления се „уловят“ чрез технологията, така че в нашите мозъци се „излъчва“ различен набор от физически параметри?

Не забравяйте, това което технологията предава и мозъкът възприема е информация. А „смисленото” понятие се получава в резултат на тълкуването от ума и това е може би най-доброто „доказателство“ за върховенството на съзнанието.

Голяма част от инвестициите на медийната индустрия във виртуалната реалност са насочени към забавленията.

Но с развитието на подходящите хардуер и софтуер в посока на по-голям реализъм, можем да очакваме и появата на психологически и социологически приложения. За добро или лошо военните също са ангажирани в процеса.

Симулираната война спестява средства за обучение като позволява на войниците да моделират и отиграват различни ситуации. А това вероятно ще стимулира развитието на технологиите.

Последното предизвикателство може да бъде метафизиката и философията. Идва ли времето когато хората ще започнат да преливат един в друг и се потопят напълно във виртуалните светове.

Не след дълго „играчите“ ще осъзнаят, че наистина не могат да различат кои са и къде започват техните виртуални „светове“.

Холивуд е изграден върху идеята за доверие и реализъм. Но какво ще се случи, когато този реализъм стане толкова привлекателен и правдоподобен, че съперничи на света, който виждате, чувате, усещате и докосвате след като извадите кабела от контакта или напуснете театъра?

И каква точно е разликата между информацията предадена по кабела чрез нули и единици…И тази, получена чрез нашите „нормални“ пет сетива? Това наистина ще бъде съществено за нашата колективна еволюция.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички