Вила "Армира" в ЮНЕСКО

Вила "Армира" в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Бижуто на Източните Родопи - вила "Армира", е на крачка от ЮНЕСКО. Реставрираният с европари най-богат частен дворец от римско време по българските земи ще кандидатства за включване в Списъка на паметниците на световното културно наследство на ЮНЕСКО, обяви зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова. Тя бе категорична, че с великолепните си мозайки, на които са изобразени портретите на някогашния собственик на вилата и вероятно - и на неговите деца, този уникален паметник има всички необходими качества, за да бъде новото българско предложение включено в Списъка на световното културно наследство.

Вила "Армира" получи специалната награда на националната кампания "Чудесата на България" на в. "Стандарт" за Атракция №1 на 2014 г.

Уникалният дворец от римско време е открит случайно през 1964 г. при строителството на язовир край Ивайловград. Находката става популярна като вила "Армира" - на името на малка рекичка, на чийто бряг е построена преди много столетия. Частният дворец е изграден през втората половина на I век сл. Хр. от виден тракийски аристократ. Внушителната двуетажна сграда се простира на площ 2132 кв. м - с панорамна тераса и много спални, приемни, зала за пиршества, стаи за гости, работни дневни за жените, баня и др. Само на първия етаж помещенията са били 22, ограждащи под формата на буквата П огромен басейн с размери 11 х 7 м. Въпросното ниво е било облицовано със съвършено изработени мраморни плочи и пана, покриващи стените на коридорите и всички представителни помещения от пода до тавана, както и самия басейн.

Доц. д-р Бони Петрунова заяви вчера, че причината тази есен именно Ивайловград да е домакин на събитията по откриването на Европейските дни на наследството - 2015, е, че този малък регион не престава да се грижи за културното си наследство. По думите й той може да служи за пример и на други общини в това отношение. "В Ивайловград хората разбраха, че грижите и усилията за съхраняването и възстановяването на културното ни наследство не само опазват националната ни памет, но са и една от пътеките за спирането на обезлюдяването на региона. Това може да даде прехрана на населението и да запази българския дух", каза още зам.-министърът на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай