Вдигаме антените на 10 метра

Ще помогнем на хората без сигнал, обеща транспортният министър Данаил Папазов

Вдигаме антените на 10 метра | StandartNews.com

София. Почти 400 населени места са без ефирна телевизия от началото на цифровизацията у нас. Още близо 1400 градове и села остават с частично покритие на сигнала, съобщи бТВ. Според НУРДС-България около 100 000 души остават без телевизия.

Антената да бъде монтирана на 10 метра над земята. Това е едно от изискванията, за да бъде уловен цифровият сигнал. Според техниците то е особено важно за населените места, разположени в низини, край реки и езера.

Външните антени се монтират най-често на покривите на жилищата. Ако обаче живеете в едноетажна къща, нейната височина не е достатъчна. Затова трябва да се монтира на дълга поне 5 метра мачта, която трябва да се закрепи стабилно за земята, на високо дърво или на самия покрив.

Става дума за антената, с която досега е била приемана и аналоговата телевизия. Досега тя е била насочена хоризонтално към най-близката ТВ кула. Сега трябва да се вдигне вертикално и да се насочи с площта си към ТВ кулата, обясни Георги Андреев, PR на "НУРТС България" АД.

Принципът е - ако човек до 30 септември е гледал ефирна телевизия, със същата антена (с малки изключения) ще гледа без проблеми и цифрова, допълни Андреев. За целта обаче трябва предварително да е изпълнил и едно от останалите две условия - да си е закупил по-нов телевизионен приемник с DVB-T тунер или да се е снабдил с декодер MPEG-4. Ако някой си е внесъл декодер MPEG-2, той не може да приема цифрова ефирна телевизия, категорични са специалистите. Всички продавани у нас декодери са MPEG-4, обясниха експерти.

Все още не е ясно кои селища остават извън покритието на цифровия ТВ сигнал, призна министър Данаил Папазов. В петък ще има пълна картина колко са населените места и колко са хората, които остават без сигнал. Веднага след това ще обсъдим мерки, които да позволят, особено за хората в затруднено положение, да бъдат подпомогнати да получават цифров телевизионен сигнал, заяви Папазов. Тези мерки ще бъдат предложени на Министерския съвет за вземане на решение, надявам се - още следващата сряда, допълни капитанът. Всичко е въпрос на диалог и на допустимост по законодателството, тъй като всяка подобна мярка, която би могла да бъде тълкувана като държавна помощ, трябва да се обсъди и с Европейската комисия, коментира още министърът. Това, разбира се, би забавило процеса, защото в противен случай на България биха били наложени съответни санкции, допълни и зам.-министърът на информационните технологии Георги Тодоров.

Получаваме доста оплаквания на обявения национален телефон 0700 12344, които обаче не идват директно при нас, тъй като той се обслужва от колцентър. Това коментира още Георги Андреев от "НУРТС България". За сравнение - на телефоните в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията до късния следобед във вторник бяха постъпили само 3-4 сигнала, казаха оттам.

В София в почти всички големи градове, както и в селищата, които са близо до или имат пряка видимост към т.нар. телевизионни кули, хората могат да хващат цифровия ТВ сигнал и с най-обикновените си стайни антени, коментира още Андреев. Където обаче покритието е по-слабо, за приемането на цифровия сигнал задължително трябва да има външна антена. Такава, с каквато всъщност е приеман до 11.30 часа на 30 септември и аналоговият сигнал.

Е, най-старите антени не стават, коментира още Андреев, но не конкретизира кои точно има предвид. На пазара се предлагат няколко десетки вида антени за външно монтиране и приемане на цифров сигнал, чиито цени започват от 10 и стигат няколко десетки лева.

Да се купят сателитни чинии

Веселин Божков, шеф на КРС, пред bTV

Между 360 и 1 млн. жители нямат телевизия. Един от вариантите за решение е държавата да отдели допълнителни средства за мултиплексите. Така на съответния ретранслатор ще се постави една нова приставка. Друго нещо, което може да се направи, е държавата да закупи съответните сателитни чинии. По този начин селата ще имат достъп до това социално достижение на XXI век. Смятам, че ако има финансови средства, могат да се предприемат действия и да се даде приоритет в изменянето на нормативната база.

Близо сме до максимума

Александър Кирилов, Управление "Радио и телевизионни станции"

Постигнат е един своеобразен максимум на покритие на сигнала - повече от първоначалното дори. Покрили сме 96,2% от територията при задължение от 95%. В повечето места сме близо до максимума на аналоговото покритие. Списъкът с всички населени места в България и категоризирането им по покритие вече е предоставен на консорциума, който отговаряше за рекламата на цифровизацията и оперира и информационния телефонен номер.

Чакат за декодер две седмици

След спирането на аналоговия сигнал десетки възрастни хора, които разчитаха, че телевизорите им са от по-ново поколение, се оказаха в задънена улица. Проверка на "Стандарт" из големите столични вериги за техника показа, че декодери няма. "Никъде няма да намерите декодери, не може да направите и заявка, защото не е ясно дали и кога ще бъдат доставени нови", заявиха служители пред "Стандарт". Така десетки възрастни хора се оказаха без телевизия. Затова сега се налага те да изберат друга опция, за да получават новия цифров сигнал.

Опциите са или да си купят нов телевизор, като началните цени на всички приемници започват от 300 лева, или да сключат договор с кабелен оператор. Самото сключване на договора с оператор обаче също е доста затруднено, защото като при досегашната практика техниците идваха между 1 и 3 дни. Заради наплива обаче от клиенти почти всички оператори в страната са удължили срока за доставка на услугата и сега тя е между 10 и 15 дни. Другата трудност, която изпитват пенсионерите, е проблемът с второто дистанционно. Много малко оператори в страната предлагат аналогов сигнал по кабел, където да не се налага използването на декодер. Самото използване на декодер затруднява възрастните хора заради факта, че за да си пуснат телевизора, те трябва да използват две дистанционни.

Истински хаос е настанал в последно време заради цифровизацията, признаха от големи кабелни оператори в страната. Системата показва, че десетки хора трескаво се опитват да разберат подробности около услугата, за да могат да изберат най-правилната. Това обаче е проблем, тъй като самите служители не могат да обяснят на клиентите си какво точно предлага тяхната фирма и какви са условията, при които може да се сключи такъв договор.

Четат вестници на глас

Типченица изтегли късата клечка, баби тъгуват за "Великолепния век"

Мездренското село Типченица мина на вестници от 1 октомври. Точно в деня на възрастните хора пенсионерите хвана новините не от телевизора, а от пресата, разкри кметът Георги Георгиев. Бабите и дядовците се събрали в клуба, а тези, които са по-добре с очите, прочели на глас по-интересните статии. И хороскопите, разбира се.
Тези сбирки вече ще стават редовни. Полубалканското село със 700 жители, което не е накрай света, а до главния път за столицата, изтегли късата клечка и остана без цифрова телевизия. "От години не можем да слушаме радио, сега и синият екран почерня", кахъри се баба Мария Костова. 80-годишната жена е с две патерици и не може да стигне до пенсионерските седенки в центъра. Два дена останала без новини и се почувствала като корабокрушенец. Затова поръчала на комшийка да й доставя вестника в къщи. Но мъката й по сериалите и особено по Хюрем Хатун от "Веиколепният век", който тръгва наскоро, остава. "От 11 часа сутрин до 11 часа вечер живея със съдбите на героите от сериалите", признава старицата и чака внуците й да монтират чинията. Сателитът е единственият шанс и за съселяните й, защото в Типченица кабелна телевизия няма. Иначе хората се снабдили с декодери, а техник доброволец от селото минал от къща на къща да направи настройките. Но се оказало, че сигнал няма. А уж въпросните декодери били със специални антенки, които гарантират улавянето на вълните.

Стягат бунт в Падеш

За половината жители на благоевградското село Падеш цифровизацията се превърна в ликвидация.
В момента телевизия гледат тези, които имат сателитна чиния или са абонати на някоя цифрова телевизия. Останалите са без звук и говор от мониторите. Хората ще пишат до министъра на транспорта, защото смятат, че "тук няма цифровизация, а ликвидация на телевизията". "Ако не ни пуснат предаванията, ще се вдигнем на бунт", твърди бай Славчо, който сега разчита на стария си радиоприемник "ВЕФ" за новините. "Какво да правя с този декодер, дето го купих за 45 лева? Не става и да чупя орехи с него. Антената я въртя накъде ли не, а се оказа, че въобще няма сигнал", гневи се и Валентин Борисов.

Общинска администрация-Благоевград е затрупана със сигнали на граждани и селски кметове за липса на телевизия заради цифровизацията. Кметът на общината Атанас Камбитов е разпоредил в сряда на редовната оперативка със селските управници и кметски наместници всички да докладват за проблемите. Искаме да получим ясна картина за общината и ще търсим контакти с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за да видим как може нещата да се оправят, каза градоначалникът.

Хората: Все едно сме без очи

"Телевизията бе единственото ни развлечение, сега сякаш сме без очи", оплака се 67-годишна кърджалийка пред "Стандарт". Г-жа Маркова живее със сина си Петър, който е болен. Самата тя е с две патерици. Като социално слаби вече са си взели декодиращо устройство, но не знаят как да го включат. "Трябва да има техническо лице, което да помага при монтирането му", предлага г-жа Маркова. Право на декодиращи устройства в Кърджалийско имат около 7 хиляди души. Към момента устройствата са си получили 5000.

Кметът на община Берковица Димитранка Каменова пък се зарече да не остави нито един човек без телевизия. Тя дори нае техник, който да монтира декодерите към телевизорите на възрастните хора.

И селото на англичаните без ТВ

Хотница остана без телевизия, след като беше спрян аналоговият сигнал. Великотърновското село, което се прослави като най-харесваното от англичаните, остана в сянката на тв затъмнението. Без телевизия остават и всички махали и малки селца в Еленския Балкан.

Няма масови оплаквания

Данаил Папазов, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Бройката на хората без цифров сигнал няма как да бъде 1 милион души, както отново твърди Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Не смятам, че между нас и КРС има някакъв диспут, просто те изразяват своето мнение, а ние - нашето. Още повече че всичко по цифровизацията е изготвено по правилата на КРС, така че на мен не ми е ясно защо изобщо се възбужда такъв диалог. Факт е, че при нас, в министерството, не постъпват масови сигнали от хора без телевизия. Защото, ако наистина бяха останали 1 милион души без цифров сигнал на 30 септември, тук нямаше да е така тихо и спокойно, както беше през целия ден. Да, при нас постъпват оплаквания, но от отделни хора. Разполагаме с данни, според които по една методика през 2011 г. е изчислено, че само 19% от българското население към онзи момент получава ефирен телевизионен сигнал и има нагласата да продължи да гледа ефирна телевизия. Имаме и справка от миналата година, според която този контингент от хора е намалял на 14,5 на сто. Ако направим сметка, ще видим, че 5% от тези 14.5% от населението на страната няма как да бъдат 1 милион души, които да са останали без цифров сигнал. Дори и от 19% да смятаме - пак не са 1 милион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай