Външно: Не пътувайте с влак през Унгария

Външно: Не пътувайте с влак през Унгария | StandartNews.com

17 000 нелегални имигранти задържани у нас от началото на годината

Българите да не пътуват с влак през Унгария към Западна Европа, както и към Москва. Това предупреди българското външно министерство днес. Сънародниците ни, които предприемат международно пътуване по релси, трябва да имат предвид, че може да продължат с автобус или самолет. По данни на посолството на Република България в Унгария международните влакове са преустановени за неопределен период. Мярката е въведена заради мощната вълна от бежанци през последните дни.

От началото на годината у нас са задържани над 17 000 нелегални имигранти. Това пък съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов пред бТВ. Той уточни, че голяма част от тях са поискали бежански статут. За такъв са издадени над 12 800 решения. Със сто по-малко са издадените решения за получаване на статут през цялата минала година, уточни заместник-министърът. До края на 2015-а те ще са между 15 и 17 хиляди. От началото на годината са разбити няколко каналджийски схеми, коментира Ципов. "Надявам се още следващата седмица в Комисията по правни въпроси в Народното събрание да бъдат приети конкретни предложения, с които желаем да променим именно текстовете, свързани с каналджийството", допълни той.

Удрят трафикантите с жестоки наказания

Ще настоявам спешно да бъдат разгледани законодателните промени, които да регламентират възможно най-високи санкции срещу трафикантите.

Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на работно посещение до ГПУ и ГКПП Малко Търново днес. Според нея завишаването на наказанията значително ще намали привлекателността на тази дейност за организираните групи. Бъчварова подчерта, че основна задача в работата на МВР, наред с доброто управление на границата и опазването на националната сигурност, е борбата с каналджийството. Това включва стриктното и бързо регистриране на мигрантите и търсещите убежище, за да не попадат в мрежите на трафикантите, които поставят в риск живота на тези хора - често пъти жени, деца.

Министър Бъчварова подчерта, че приоритет за България е да поддържа високата степен на готовност за потенциално увеличаване на миграционния натиск, както и за предоставяне на необходимата организация, условия и грижи за потърсилите убежище у нас.

Премиерът: Може би да пазя границата с пушка

Може би трябва да направя предложение да махнем министрите, да махнем "Граничната полиция" и аз да отида на границата с една пушка и да ги пазя. Виждате, че това е проблем в цяла Европа все едно да говорим за наводнения или земетресения. Така премиерът Бойко Борисов коментира в Габрово атаките на БСП срещу правителството по темата с мигрантите.

Той уточни, че България реагира и се справя напълно адекватно на ситуацията с бежанците. "Понеже се чудят кого да ударят и към кого да се насочат, за да ги забележат, трябва да кажат нещо срещу ГЕРБ", посочи Борисов. Премиерът допълни, че управляващите полагат огромни усилия, "но живеем във време, в което не е имало такова преселение от векове".

Граничари взимали по хилядарка от чужденци

Двама гранични полицаи, пропускали нелегални имигранти към браздата със Сърбия срещу пари, са задържани от МВР във вторник, съобщи Nbox. Акцията била по сигнал, че в района на Драгоман униформени патрули изнудвали чужденците като им прибирали пари и мобилните телефони, за да ги пуснат да минат към границата. Полицаите са били проследени и се разбрало, че тарифата им била по 1000 лв. на кола с имигранти. Във вторник белезниците щракнали на ръцете на двама гранични полицаи, след като взели пари от чужденците. Те били на пост преди Драгоман и пуснали пет коли с по шестима имигранти към границата. Днес полицията в София задържа 18 сирийци, настанени нелегално в апартамент в столичния квартал "Овча купел".

Меркел предлага помощ за регистрацията на бегълци

В момента процесът на регистрация на бежанците по външните граници на ЕС не функционира, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред вестник "Берлинер Моргенпост". Според нея трябва да се помогне преди всичко на страните, които са външните граници на ЕС, да регистрират пристигащите имигранти. След това трябва бързо да се прецени кой може да остане, кой бяга от войната или политическо преследване, кой влиза в ЕС от икономически съображения. Онези, които имат перспектива да останат, трябва да бъдат разпределени между страните от ЕС.

Спешно е необходим европейски отговор
Сергей Станишев, президент на ПЕС

Днес повече от всякога след Втората световна война стотици хиляди хора напускат родните си места заради конфликти. Това е човешка трагедия - семейства оставят близки, работни места и собствеността си, рискуват живота си, надявайки се да намерят сигурност. Те тръгват с надежда, но всеки ден има новини за загинали, преди да достигнат Европа, или на европейска земя. Хуманитарна криза в такива епични пропорции изисква пропорционална реакция на ЕС - всяка държава да сподели тази отговорност.

Не можем само да съзерцаваме
Илияна Йотова, евродепутат

Не е достатъчно само да съзерцаваме случващото се с бежанците и да съжаляваме. Има кризисна ситуация, с която България и Европа трябва да решат как да се справят. До момента се забелязва както безпомощността на Европа да се справи с тази криза, така и арогантно отношение от някои страни членки, които не желаят да имат нищо общо с кризата, която залива целия континент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай