Ваксините срещу COVID-19 променят менструалния цикъл

Всяка аномалия в менструалния цикъл на жената не трябва да се приема лекомислено

Ваксините срещу COVID-19 променят менструалния цикъл | StandartNews.com

Скорошно медицинско проучване показва, че ваксинацията срещу COVID-19 може да причини нарушения на менструалния цикъл при ваксинираните жени. Това разкри д-р Сашо Райков, дългогодишен специалист по репродуктивна медицина.

„Ваксинацията срещу COVID-19 може да причини промени в менструалния цикъл при ваксинираните жени. Тези промени в менструалния цикъл се наблюдават след прилагането на различни видове ваксини, което предполага, че тази реакция вероятно се дължи на имунен отговор“, допълни той.

Доктор Райков обаче смята, че тези наблюдения не трябва да служат като аргумент срещу ваксинацията, тъй като рискът от заразяване с COVID-19 за фертилитета при жените е по-висок. Според проучването цикълът се нормализира при повечето жени с този тип реакция и няма доказателства за ефект на ваксината върху фертилитета. Според други проучвания нежеланата бременност се среща с еднаква честота при ваксинирани и неваксинирани жени. Освен това е известно, че инфекцията с COVID-19 се отразява негативно върху плодовитостта и всяка терапия, която намалява риска от него, е добре дошла.

Въпреки че нарушенията в цикъла след ваксинация отзвучават спонтанно при повечето жени, когато това не се случи или ако засегнатата жена има други възможни причини за стерилитет, се препоръчва оценка в специализиран център за лечение на безплодие.

„Без да изпадаме в паника, но всяка аномалия в менструалния цикъл на жената не трябва да се приема лекомислено. В случай на нарушена функция на яйчниците, особено при жени с предишни проблеми с фертилитета, замразяването на яйцеклетки може да бъде решение.  Всъщност, промените в менструалния цикъл след ваксинация може да са просто признак на нарушена функция на яйчниците, която би настъпила  на по-късен етап по спонтанен начин", допълва д-р Райков, който е част от екипа на центъра за асистирана репродукция на Токуда.

Има публикувани ръководства на големите репродуктивни асоциации, как да действаме срещу инфертилитета във времената на COVID-19, приложими както за ваксинирани, така и за неваксинирани хора, като се препоръчва критериите и мерките, които трябва да се предприемат по отношение на запазването на фертилноста чрез различни методи от медикаментозно лечение до замразяване (витрификация) на яйцата.

Всъщност подобни промени в менструалния цикъл се наблюдават след употребата на ваксини срещу други заболявания, например срещу човешкия папиломен вирус, но не се наблюдава  дългосрочен неблагоприятен ефект.

"В заключение може да се изтъкне, че всяко нарушение на менструалния цикъл, което не се възстановява бързо, изисква специализирана медицинска помощ. Независимо от това дали засегнатото лице е ваксинирано или не", казва д-р Сашо Райков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай