Утайките от пречиствателните станции стават ресурс

Утайките от пречиствателните станции стават ресурс  | StandartNews.com

До 2020-а година България трябва да спре депонирането на утайки от пречиствателните станции и да започне тяхното използване като ресурс. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Според данните за изминалата година в страната са генерирани близо 35 хиляди тона, като едва 30% от тях са оползотворени в земеделския сектор. За да е изгодно преработването на утайките, пречиствателните станции трябва да генерират достатъчно големи количества, стана ясно от думите на Василева. 

"В момента у нас има 89 пречиствателни станции, като близо 50 от тях са нови. Предстои изграждането на още девет и довършването на вече започнали осем станции с пари от новата оперативна програма. Депонирането на утайките, които се образуват в тях, обаче е задължително да бъде преустановено до 2020-а година", заяви министърът пред Дарик. 

"Надяваме се, че дотогава в решенията, които бъдат предложени във фазата на разработването на регионалните прединвестиционни проучвания, ще се намери най-удачният метод за третирането им. Изгарянето е възможен метод. Биха могли да бъдат използвани и за генерирането на енергия".

Решенията за това как ще се рециклират утайките ще се взимат на регионално ниво, стана ясно от думите на министъра. Тя допълни: "Ние сме препоръчали на екипите да намират удачните решения за съответните региони. Разбира се, ще бъде осигурено финансиране по оперативната програма за изграждане на такива съоръжения за предварително третиране".

Според ВиК експерти за малките пречиствателни станции ще е истинско предизвикателство да се изгради допълнително съоръжение за преработка на утайки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай