Уникална църква стои затворена в Мелник

Уникална църква стои затворена в Мелник | StandartNews.com

Време е митрополитът да я освети и в нея да се водят служби, призовават местните

Уникална църква, съхраняваща части от мощи на трима светци, стои затворена в Мелник. Храмът "Света Параскева-Петка" е готов да посреща вярващи, но стои затворен, тъй като не е осветен от Неврокопския митрополит Серафим. Местните се надяват, че това ще стане скоро и че в църквата ще започнат да се водят служби.
Няма жител на града, който да не иска освещаването да стане колкото може по-бързо, защото такъв храм няма никъде. Грях е да стои затворен, уверяват местните хора. В олтара му се съхраняват частици от мощите на трима светци - на свети Пантелеймон, на света Параскева и на свети Климент Охридски.
Уникалният 15-вековен храм "Света Параскева-Петка" възкръсна буквално от пепелта като птицата Феникс. И е на път да се превърне в притегателно място за поклонници, миряни и туристи. "Струва си да се види това райско място. Да дойдеш в Мелник и да не отидеш в тази света обител е като да стигнеш до Рим и да не зърнеш папата", категорични са мелничани.

Камбанен звън периодично оглася горния край

на градчето. Той идва от древната църква, но никой не бие камбаните, тъй като се задействат с помощта на компютър. За кого бият те? "За всички истински и вярващи православни християни. Дано ги чуе и владиката, та час по-скоро да освети храма. Прекрасно и свято място е там. Ходя вече няколко пъти. Хвърлени са много труд и средства, за да се направи. Светата обител може да се превърне в емблемата на Мелник", уверява Илия Гърчев, който стопанисва кръчма в родната си къща. Почти няма клиенти от чужбина, които да не искат да отидат до храма, който е на около километър над населеното място, за да запалят свещ в него и да се помолят за здраве и благоденствие.
Църквата е вдигната наново след 12 години къртовски труд. Това се дължи на бизнесмена Живко Литов, който е основният ктитор. През 2004 година той и археолози се натъкват на руините на църквата в източното подножие на платото свети Никола. Експертите установили, че е била съградена с камъни - ломени и речни, споени с хоросан и кал. Затова и сегашният храм е вдигнат с камъни. Кметът на Мелник Наско Петев също е нетърпелив да се освети църквата и да могат в нея да се водят служби. "Всичко е в ръцете на дядо владика. Сигурно трябва още време, но гостите ни са нетърпеливи, както и жителите ни. Това е перлата в короната от храмове и манастири в региона", твърди управникът.

За всеки свещеник ще е чест и гордост

да служи в такъв храм на православието. Дано по-скоро се направи освещаването и да отворим вратите за миряните. Ключът винаги е в мен, не отказвам на никой да го пусна вътре, дори пея по някой и друг тропар. Но ще е съвсем друго след освещаването, защото ще можем да водим тържествени служби на християнските празници. Трябва търпение, но то у миряните се изчерпва", казва отец Николай, който служи в Мелник. Проблемът е, че понякога е зает със служба в единствената в момента отворена за миряни църква "Свети Антоний". Друг път е по задачи в Сандански. И някои туристи не успяват да зърнат отвътре уникалната църква. Хората си тръгват разочаровани от курортното градче. Всеки нов молитвен дом е богоугодно дело, допълва духовникът.
Отдавна приключи изографисването на вътрешността на светата обител. Постройката е на площ от близо 85 квадратни метра. На камбанарията са монтирани 7 камбани, донесени от Русия. Те са произведени в град Каменск в Урал. Монтираните на храма камбани имат няколко вида мелодии на звънене, които могат да се пускат и чрез компютър. Новият дървен иконостас е направен от майстори, които са наследници на прочутата Дебърска художествена школа.

Тази слава на Мелник като стожер на православната вяра

трябва да се върне и не щадя нито силите си, нито средствата си, нито труда си, за да постигнем заедно тази голяма цел. В продължение на 11 години я градихме камък по камък", твърди бизнесменът Живко Литов. Каузата му е да помага за възстановяването на старите църкви, някои от които са изследвани от археолозите още през 70-те години на миналия век. "Изпитвам уважение и страх, когато се засегне тази тема - за църквите. Защото те не са атракция, а молитвени домове. Всичко, което правим за бог, е малко. Истината е, че го правим и за себе си, за нашето спасение, че без вяра сме за никъде и сме обречени", споделя дарителят. Пояснява, че никога един храм не е изцяло завършен. Той се "благоукрасява" понякога и стотици години. Но в момента е готов за освещаване. За да започне да посреща посетители и да стане действащ. Всички ремонтни дейности са съгласувани с Неврокопска митрополия и са направени с нейното одобрение. Митрополит Серафим често идвал в Мелник, за да инспектира работата и да се увери, че нещата се правят по канон. "Храмът е проучен за първи път през 2004 г. Установихме два строителни периода - построен е още през VI век по времето на император Юстиниан I Велики, по-късно преживява ренесанс при управлението на цар Иван Асен II", споделя археологът Виолета Нешева. Местните хора искат да се заговори пак за Мелник като за Малкия Йерусалим, както го наричали през Средновековието. Тогава мястото било известно като Градът на стоте църкви. Тук през дълъг период от време е имало над 70 храма и манастира. Населеното място е било пазител на вярата и българщината векове наред. Днес местните хора се гордеят, че тази слава на най-малкия ни град се възвръща бавно, но сигурно. Жителите на Мелник са доволни също така, че в града им служи истински духовник - лекар на душата, какъвто е отец Николай. "Само добър духовник може да обедини всички ни и да осигури дарения за останалите църкви, които са в незавидно състояние - падат мазилки, текат покриви, нуждаят се от реставрации. Сега навсякъде се правят ремонти", твърдят мелничани. С добър пастир и възстановени и ремонтирани храмове Мелник отново ще надигне снага като крепост на българската вяра.

Вдигали я след три земетресения

Eдна от най-древните църкви в Мелник е с богата история. Изградена е през VI век, била е разрушавана и възстановявана при три земетресения - през ХIII век, в края на ХVI - началото на ХVII век, и през втората половина на ХVIII - началото на ХIХ век. През втората половина на ХVI век при нея е възникнал малък манастир, а през ХIХ век - и некропол. Патронът й през първия й период не е известен. През втория период е променен и тя е посветена на светицата Преподобна Параскева - Петка Епиватска, Търновска и Българска застъпница и закрилница, чиито свещени мощи са тържествено пренесени през 1231 г. в средновековната българска столица Търново от цар Иван Асен II. Днес те се намират в румънския град Яш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай