Ученици търсят по 4000 лв., за да отидат в Ел Ей

БГ ученици чистят Космоса от боклук

Ученици търсят по 4000 лв., за да отидат в Ел Ей | StandartNews.com

НАСА е поканила на церемонията по награждаване от 14 от 18 май в Лос Анджелис всички 21 призьори на Математическата гимназия във Варна. Засега те нямат идея откъде ще намерят парите за пътуването до САЩ. За всеки от звездния отбор трябват по около 4000 лв. "Миналата година, когато имахме наградени 15 деца, получихме голяма подкрепа. Общината даде 10 000 лв., помогнаха ни Юлия Берберян и бившият ни възпитаник Чавдар Трифонов", каза преподавателката Силвия Захариева. Тогава идвали дори безработни и пенсионери с по 10 лева да помогнат на талантливите деца.

БГ ученици чистят Космоса от боклук

Мисията за чист Космос и уникално решение срещу глобалното затопляне донесоха на варненски ученици най-голямата награда на американската космическа агенция НАСА, като пребориха 700 екипа от връстници от цял свят. Журито било истински впечатлено от мултифункционалния проект "Грийн спейс" (б.р. зелен космос) на тримата единадесетокласници Атанас Ковачев, Неделчо Ласков и Иван Попов от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. Върху уникалната идея да почистят по най-оптималния начин космическия боклук са работили 2 г. под ръководството на преподавателката си по физика Силвия Захариева и д-р Веселка Радева от обсерваторията "Николай Коперник", където са кръжочници от малки. На проекта са дали името на "Грийнпийс", защото тяхната цел е каузата за чиста Земя да се превърне и в кауза за чист Космос.


Тримата съотборници от Варна заложили на идеята да почистят околоземното пространство от опасни отломки и от излезли от строя изкуствени спътници. "В момента около Земята има 100 млн. частици, парчета и отломки, които оформят около планетата ни гробищна орбита", разказват учениците. Най-големият замърсител на Космоса е Китай, като страната е виновна за 42% от боклука около Земята, следват САЩ и Русия. "Това е много опасно, понеже, когато излита космически кораб, може да се сблъска с този боклук. Проблемът е огромен

дори Холивуд направи филм

обясняват момчетата. Те казаха, че има държави, които се опитват да го решат, но действията им са само "на парче".
Екипът е проектирал космическа колония. Малка - за 16 000 работещи в нея хора и семействата им. "Оборудвахме я така, че нищо от нормалния живот да не им липсва, обяснява Неделчо. В най-големия от деветте пръстена на "Грийн спейс" момчетата са разположили жилищната част и местата за развлечение и спорт. Само животни няма да се отглеждат заради риска да се появят микроорганизми и зарази. Храната ще се произвежда по изкуствен път, подобно на съвременните оранжерии. На острова в Космоса, както го нарича Иван, основно

ще се ядат мед, водорасли и синтезирано месо

Медът е единствената храна, която не се влияе от радиация и не се разваля, уточняват момчетата.
В единия пръстен на космическата колония ще се събира и рециклира космическият боклук, който се преработва и оползотворява до последната прашинка. Парчетата от сателита стават за изработването на щит за Земята, който ще прихваща опасните астероиди. От тях пък ще се извличат ценните и дефицитни за планетата ни метали като злато и платина. В отделен пръстен ще се изработват малки огледала, които, изстреляни от колонията на точно определено място,

ще блокират 1% от светлината на Слънцето

Това е вариант за решаване на най-болния проблем с глобалното затопляне. Ефектът ще е трайно леко понижение на средната температура на Земята.
"Досега екопроектите в тази насока залагаха на просто изгаряне на космическия боклук. Ние намерихме начин да го рециклираме и да го употребим за полезни цели", казват момчетата. "От финансова гледна точка проектът би глътнал милиарди и затова може да се осъществи само чрез международен консорциум с участието на много държави", обясняват момчетата и са категорични, че могат да направят проектирането. Затова и получиха най-голямата награда - Гран при, на Международния конкурс на НАСА. Наско, Неделчо и Иван са и първите ученици в България, които работят по реална програма на НАСА за наблюдение на опасни астероиди. Иначе са като всички младежи с различни хобита и интереси. Иван и Неделчо искат да завършат инженерни науки, а Наско -архитектура и дизайн.

Абитуриенти заселват планетата Глиезе 667

Небесно тяло може да стане пътуваща държава, от която хората да заселят нова планета извън Слънчевата система. "Глиезе 667" е на 22 светлинни години от Земята. Уникалната звездна идея е на 11 зрелостници, също от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. Екипът спечели първо място в своята категория - 12 клас. Проектът "Космическа колония "Дафне" е на Калоян Кирилов, Росен Крумов, Александър Иванов, Ивелин Георгиев, Стефан Граматиков, Никола Димов, Петър Даскалов, Иван Ангелов, Христин Николов, Глория Митева и Косара Янкова. Бъдещият дом на хората се намира в т.нар. синя зона, в която водата може да бъде в течно състояние, а както знаем, тя е основа на живота. А също и гравитацията е близка до земната.

Интересен е методът за придвижване, който са измислили учениците. Най-напред в орбита около Земята ще се построят три космически града. След това с помощта на двигатели те ще бъдат изтеглени до един от астероидите в пояса между Марс и Юпитер, а именно "Дафне". И така, докато достигнат крайната цел - желаната планета. Пътят до нея е 221 г. Учениците са направили подробни изследвания на "Дафне", като са го наблюдавали и от обсерваторията в Рожен. Те твърдят, че астероидът има аеродинамична форма, както и че тези небесни тела предпазват най-добре от космически опасности. За да премине огромното разстояние, върху него ще бъдат монтирани термоядрени двигатели. За гориво ще се използва въглеродът, който ще се събира от междузвездното пространство. Учениците разказаха, че в Япония вече има създадени прототипи на такъв вид двигатели.

Всеки един от космическите им градове има отделна функция. Единият се нарича "Наука" и в него ще се извършват всички изследвания на Космоса. Другият ще е град на технологиите. Третият е мястото, където ще живеят хората. Учениците са проектирали в него да има 80 000 души потомци на потеглилите в началото. Именно те ще населят планетата, защото този град ще бъде оставен там. След като това стане, астероидът ще продължи своя звезден път в търсене на нови светове, които да се превърнат в дом за човечеството. Разработката е вдъхновена от книгата "Пътят на Икар" на Любен Дилов-баща. А създателите й имат различни планове за бъдещето. Калоян иска да учи аерокосмическо инженерство в Англия или Холандия.

Той тренира волейбол и е голям фен на Матей Казийски. Росен е приет в Кралския колеж в Лондон - компютърни науки, Александър продължава образованието си в морската Алма матер, а повечето от останалите ще учат в чужбина да трупат опит и след това смятат да се върнат и да приложат знанията си в България. За целия отбор включително и за дамската му част вълненията не са свързани толкова с абитуриентския бал, колкото с предстоящите матури, които са дни след церемонията по връчването на наградите на НАСА в Лос Анджелис от 14 до 18 май. А всички толкова много искат и се надяват да отидат.

Вадят вода от сърцето на комети

Недостигът на вода е истинският катаклизъм, с който човечеството ще се сблъска не само на Земята, а и в открития Космос. Ученици, също от Математическата гимназия, са намерили решение на проблема, който ще се усети след 500 г. Екипът на проекта "Аква де вита" спечели почетната отборна награда в категория "11 клас" за своята космическа колония. Денис Хадживеличков, Наньо Пенков, Станислав Щерев, Александра Койчева, Илко Щирков, Надя Иванова и Яна Дамянова са разработвали идеята си 1 г. под ръководството на Силвия Захариева и д-р Веселка Радева. Учениците ще черпят вода от кометите. В колонията им най-голямата е жилищната част, в която огромен резервоар ще събира и пречиства водата. Огромната конструкция ще се върти около оста си, така че да има гравитация като земната. С много на брой модули ще се набавя достатъчно количество вода от сърцето на всяка комета, чието ядро е лед. Колонията на учениците е с хай-тек архитектурни решения, има бизнес център. Ще се управлява от кмет и общински съветник. Хората ще се хранят с риба и водорасли, като има модул за тяхното отглеждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай