Убиват ли ни вятърните турбини

Ефектът на бухала намалява вредния шум на перките

Убиват ли ни вятърните турбини | StandartNews.com

Изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп, че шумът от вятърните турбини причинява рак предизвика коментари по целия свят. Според Асошиейтед прес държавният глава е направил  това изказване на официално събитие на Републиканската партия във вторник. Конгресмени и губернатори се хвърлиха да бранят перките. Особено тези, които са близо до изключително доходоносния бизнес. Като например, губернаторката на Айова Ким Рендълдс. В този щат над 40 процента от електоенергията се произвежда от вятъра с над 4000 турбини, пише АП.   

Дългогодишният сенатор от Републиканската партия Чък Грасли пък каза, че коментарите на Тръмп са "идиотски" и настоя президентът да спре да ругае вятърната енергия. Той обаче също не е безпристрастен, защото е баща на данъчните облекчения за вятърната енергия.

Тръмп отдавна се презира вятърната енергия. Той многократно е обвинявал вятърните турбини, че убиват птици, позовавайки се на научни изследвания. Независимо, че опонентите му го атакуват, и Америка, и Европа засилиха мерките за контрол върху турбини в райони със застрашени видове птици. Потърпевша бе дори България. Само преди 6 години Европейската комисия предяви иск пред Съда на ЕС срещу страната ни за пренасищане с вятърни турбини в района около Калиакра, тъй като това е миграционен път и място за почивка на силно застрашени биологични видове. Впоследствие перките бяха махнати.

Днес лекари и лаборанти се надприказват да обясняват, че вятърните турбини не причиняват рак, защото причината за тази болест няма релация с шумове.  Но признават, че вятърът на перките е причина за различни други заболявания. За тях обаче десетките разработки по темата са с научна валидност.

Това, което е на 100 доказано е, че големите вятърни ферми могат съществено да повлияят върху локалния климат като най-често водят до повишаване на нощните температури. Резултат е на международно изследване, изготвено чрез същите аналитични техники, които се използват и за проследяването на температурните промени в градовете. Изследователите проучили област от Западен Тексас с размер 10 000 квадратни километра, която приютява четири от най-големите ферми за вятърна енергия.

За период от девет години, от 2003 до 2011 година, когато са издигнати 95% от турбините в региона, нощната температура на повърхността на земята в областта е била със средно 0,65 °C по-висока от близките площи без вятърни турбини. През нощта въздухът близо да земята е по-хладен, отколкото няколко метра по-нагоре. Но турбуленцията, създавана от генераторите, изтласква топлия въздух надолу, обясняват изследователите на процеса, пише изданиего sciencemag.

И макар че ефектът – повишена температура няма как да бъде избегнат при работата на перките, световните учени от Лехай и Кембридж са на път да намалят другия негатив – силният шум. И то благодарение на бухала - най-безшумният хищник от света на пернатите. Доказано е, че причината за неговия изключително тих и незабележим полет се крие в перата.
Благодарение на 3D принт технологиите, учените са успели да пренесат идеите, съществуващи в перата на бухала, към конвенционалните перки на турбините. Тайната се оказала в тънките власинки, които намаляват значително турболенцията или завихрянето на въздуха при движението им. При прилагането на този подход, аеродинамиката не само не се нарушила,  а в някои случаи 3D принтираните перки станали по-безшумни дори и от крилете на бухала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай