Тютюнджии палят бали и от срам

Тютюнджии палят бали и от срам | StandartNews.com

Понеделник. Още по първи петли тютюнопроизводители от Свиленградско, Кърджалийско, Хасковско, Старозагорско и Казанлъшко се стичат край Харманли. "Адресът" е международният път за Турция и Гърция Е-80. А гнева им отприщват ниските цени на тазгодишната реколта и закъснялата изкупна кампания. Напрежението ескалира, балите с тютюн пламват, а производителите искат да изплачат болката си пред микрофоните на журналистите.

"По това време на годината вече бяхме се разплатили - кой каквото има, и стягахме сметките за новия сезон", разказва Емилиян Русанов от харманлийското село Славяново. "Само след месец трябва да започне подготовката за сеитбата", обяснява мъжът. Емилиян е доволен, че

макар и задлъжнял до гуша

поне няма неразплатени сметки към работниците си. "Много от стопаните обаче са длъжници на собствените си наемници, което е много унизително. Уж сме производители, уж даваме хляб и на други хора, които наемаме за сезона, а пък накрая нашите имена висят по тефтерите в хранителните магазини на село", ядосва се Емилиян. Той е категоричен, че прокарваните от експертите на фирмите прекупвачи теза, че тазгодишната тютюнева реколта е по-лоша от миналогодишната, за която стопаните прибраха удовлетворителната средна цена от 7-7,50 лв./кг, са спекулация.
Има и истории по-драматични от тази на Иван. Сред производителите, които разчитат само на парите от "зеленото злато", е и съселянинът му Стоян Минчев. Учителят от Славяново останал преди време без работа и заедно с отдавна безработната си съпруга решили да отглеждат тютюн, за да се препитават. Тазгодишната им реколта е от

1 тон, а не са пласирали и грам

Заради закъснялата изкупна кампания съпрузите останали без стотинка по празниците. За да стъкмят коледната и новогодишната трапези, се наложило да им помагат децата. "Изучихме ги - синът ни е инженер, а дъщерята е адвокат. Трудихме се цял живот, направихме ги достойни граждани, научихме ги да работят като нас - с достойнство, а самите ние изпаднахме до дъното на нищетата", коментира учителят. Той пресмята, че ако продаде продукцията си на 5 лв./кг, ще прибере 5000 лв. Разделено на 12 месеца на годината и на две, месечно двамата със съпругата му ще получат по 250 лв. заплата. "Това е далеч под екзистенциалния минимум! На практика ние със съпругата ми не сме легнали на помощи, трудим се за прехраната си, а не можем да хванем дори минималната работна заплата. За нас остава само

ставането в 2 ч през нощта и мъките

Срамът, че честният труд в България, нищо не значи!", пали се Стоян. "Какво самочувствие, какъв поглед в бъдещето да имаш, когато в собствената ти държава те унижават! Държавата трябва незабавно да се намеси в ситуацията. Не е редно гърците, които са на една ръка разстояние от нас, да получават два пъти повече за същата продукция, със същото качество", непримирим е Стоян Минчев.

Сирийката Джани бе репортер на протеста

Бежанката от Сирия Салиджан Насру направи репортерския си прощъпалник по време на протеста на тютюнопроизводителите. Джани, както я наричат галено колегите й от местната пресгрупа "Сакар нюз", е видеооператор. Иван Атанасов, главният редактор и шеф на групата, която издава два местни вестника и прави техните интернет издания, я назначил заради любопитството й към снимачната техника.

Салиджан е сред домуващите в лагера в Харманли. 36-годишната жена пристигнала в България заедно с майка си преди няколко седмици. След като съпругът й изчезнал по време на войната в Сирия и месеци нареда не чули нищо за него, младата жена рискувала и поела по пътя на бежанците.

С журналиста от Харманли се запознала, докато идвал в лагера, за да води като доброволец неколцината диабетици, сред които и майка й, на ресторант за специализираното им хранене.

Всеки път очите на 36-годишната сирийка светвали, когато видела професионален фотоапарат.

Макар по професия да е фризьорка, Салиджан бързо напредва като стажант репортер, хвали я шефът й. Джани пък е толкова щастлива, че й е дадена възможността да се развива в друго, различно поприще от досегашното, че се е заела сериозно със задачата да учи български и английски език, за да напредне и в работата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай