Сряда,

Тялото ни отвръща на диетите с повишен глад

От: Администратор -
Тялото ни отвръща на диетите с повишен глад
A
A
A

Заменете тежките тренировки с разходки

Не бройте калориите, а следете състава на храната, съветва ендокринологът д-р Дейвид Лудвиг

Защо популярните диети, на които се подлагаме в желанието си да се отървем от излишните килограми, не работят? Отговор на този въпрос дава известният ендокринолог и специалист по затлъстяването от Харвард д-р Дейвид Лудвиг (David Ludwig) в новата си книга "Винаги гладни?" (Always Hungry?). Ето основните причини според Лудвиг, цитирани от Healthista.com.

Данни от множество изследвания показват, че физически упражнения не водят до значителна загуба на тегло. Физическата активност носи много ползи за здравето, но намаляването на телесното тегло обикновено не е една от тях, смята ендокринологът д-р Дейвид Лудвиг. Според него сме склонни да компенсираме разхода на енергия по време на тренировки с повече ядене след това. Това се дължи на факта, че физическата активност, като компенсация за разхода на енергия, увеличава глада и вие ядете повече, компенсирайки изгорените калории. Ето защо д-р Лудвиг препоръчва повече разходки през деня. Според него разходките ще ви помогнат да спите по-добре, ще подпомогнат правилното храносмилане и действието на инсулина, защото са приятно, леко и нестресиращо организма занимание.

Едно от първите професионални изследвания на д-р Лудвиг е проведено върху мишки, за да проучи как работят системите, които контролират телесното тегло. Резултатите са интересни. Ако една мишка се остави гладна за няколко дни, тя естествено, губи тегло. Но когато най-накрая получи достъп до храна, тя яде, докато не си възвърне цялото загубено тегло. Обратното също е вярно. Насилственото хранене довежда до наддаване в теглото, но след това мишката избягва храна, докато не се върне към нормалното си тегло. Въз основа на този експеримент д-р Лудвиг доказва, че животното "знае" какво тегло иска да има. Това подкрепя идеята, че у нас, хората, има естествена тенденция да променяме нашия хранителен прием

до достигане на определено ниво килограми

на "нормалното тегло" за нас, подобно на начина, по който термостатът поддържа температурата на стаята. Ето защо, когато направим промяна в поведението си нашата биология отвръща на удара. Щом ограничим приема на храна, тялото ни отговаря с повишен глад. Идеята за дългосрочен контрол на теглото е да се промени вътрешната ни биологична нагласа, за да се предизвика физически поведенческа адаптация. "Опитайте да се фокусирате върху това, което ядете, а не съдържанието на калории. Биологичните ефекти на храненето може да въздействат съвсем различно - да се чувствате гладни или доволни, отпаднали или енергични, да увеличите или да намалите теглото си, да получите здраве или хронично заболяване", съветва д-р Лудвиг.

Според него не всички закуски са еднакво полезни. В новата си книга той цитира изследване, публикувано в списание "Pediatrics", в хода на което на 12 подрастващи са дадени три различни закуски. Всяка закуска е с един и същ брой калории, но варира по тип и количество на въглехидратите. Оказва се, че храни с едни и същи калории

могат да предизвикат драстично различни резултати

по-късно.
Първата закуска се състои от мюсли, съдържащи бързо усвоими, силно преработени въглехидрати. Втората е овесени ядки, които са с минимално преработени въглехидрати. Третата закуска е зеленчуков омлет и плодове, включваща повече белтъчини и мазнини, по-малко въглехидрати и никакви зърнени продукти.

На обяд участниците в изследването са оставени да ядат колкото искат като им са поднесени големи количества хляб, тестени изделия, колбаси, бисквити и плодове. Най-много са яли участниците, които са закусвали мюсли - около 1400 калории, след това тези, които започнали деня си с овесени ядки - 900 калории, и най-малко едва 750 калории са приели с обяда си тези, които са закусвали с омлет и плодове. Това е 650 калории разлика след хранене с един и същ брой калории, но в различни форми. Резултатите от проучването подкрепят идеята, че храни с еднакви калории може да предизвикат различни резултати впоследствие.

Повечето препоръки за отслабване се основават на идеята, че трябва да се консумират по-малко калории. Но всъщност намаляването на калориите не е това, от което се нуждае организма ви, и няма да доведе до успешно отслабване, посочва ендокринологът. По думите му, когато сме много гладни, не сме в състояние да се концентрираме върху нищо, освен храна и ставаме все по-отпаднали и в крайна сметка се предаваме на глада си. Ако обаче

този порочен кръг се повтаря често

въздейства върху метаболизма ни. А с това намаляването на теглото става почти невъзможно. Всъщност намаляването на калориите не е това, от което се нуждае организма ви, и няма да доведе до успешно отслабване, категоричен е д-р Лудвиг. Според него така наречените "здравословни алтернативи" и продукти с "ниско съдържание на мазнини" съдържат повече захар и по-малко хранителни вещества, отколкото оригиналните си варианти.

Вместо да броим калории е по-добре да помислим как храната се отразява на тялото ни, съветва ендокринологът.
Последните проучвания показват, че силно преработените въглехидрати влияят неблагоприятно на метаболизма и телесното тегло, независимо от съдържанието си на калории, докато някои от най-калоричните храни като

ядките, зехтинът и тъмният шоколад

предотвратяват затлъстяването, диабета и сърдечно-съдовите заболявания.
Въпреки че изкуствените подсладители не съдържат калории, те все пак оказват въздействие върху тялото ви, подчертава д-р Лудвиг. Синтетични химически съединения в тях стимулират вкусовите рецептори за сладко хиляди пъти по-силно от захарта. Според специалиста изкуствените подсладители не са толкова невинни, колкото изглеждат, защото стимулират вкусовите ни рецептори за сладко хиляди в пъти по-силно и нарушават вкусовите ни възприятия.

Хората, които редовно консумират подсладители имат нарушено вкусово възприятие - естествено сладките плодове започват да им се струват безвкусни, а зеленчуците - отвратителни. Освен това

изкуствените подсладители стимулират глада,

повишават секрецията на инсулин и спомагат за натрупването на калории в мастните клетки. Най-добрият начин да се задоволи желанието ни за сладко е да ядем пресни плодове, твърди д-р Лудвиг. А ако имате допълнителна нужда от нещо за подслаждане - изберете мед.

Когато в кръвта има ниско ниво на калории, мозъкът задейства алармена система, която предизвиква чувство на глад. И посягаме към силно преработени въглехидрати като чипс, бисквити, бонбони и торта, защото те ни помагат да се почувстваме по-добре за момента, обяснява ендокринологът. Работата е там, че те ни карат да се почувстваме по-зле часове по-късно и предизвикват цикъл на пристрастяване, посочва още той. Според д-р Лудвиг употребата на силно преработени въглехидрати е подобна на злоупотребата на наркотици - колкото повече я употребяваме, толкова повече се пристрастяваме. По думите му с премахването на силно преработените въглехидрати от диетата ни може да разрешим поведенческите си проблеми в храненето.

В новата си книга д-р Лудвиг посочва и друго изследване, според което строгото ограничение на солта е вредно. То е публикувано в "New England Journal of Medicine". Авторите на проучването анализират данни, добити в резултат от наблюдението на 100 хиляди души в продължение на 4 години. Оказа се, че вероятността за развитие на сърдечно-съдово заболяване или преждевременна смърт е най-ниска при тези, които консумират

сол в количества от 3 до 6 грама на ден.

Количество сол, което е доста над препоръчителната доза. "Разбира се, тези резултати трябва да се тълкуват предпазливо. Но известно е, че намаляването на натрия от средни до ниски нива има отрицателен ефект върху кръвното налягане и може дори да наруши обмяната на веществата", казва д-р Лудвиг. От друга страна, консумацията на храна от заведения за бързо хранене и "джънк" храни с твърде много сол действа неблагоприятно за здравето на сърцето, посочва още той.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички