Църквата в Мелник затворена за миряни

Църквата в Мелник затворена за миряни | StandartNews.com

Храмът е без иконостас след голям пожар преди 10 месеца

Единствената църква, която действа целогодишно в Мелник, е затворена за миряни вече 10 месеца. В храма „Свети Никола" в началото на юли миналата година късо съединение предизвика голям пожар. Изпепелени бяха иконостасът, царските двери и много икони в построената през далечната 1756 година света обител.

„С помощта на дарители събрахме 10 000 лева. направихме нова мазилка, електрическата инсталация също е подновена. Иконостасът е дълъг 4 метра и висок 4 метра. Трите големи икони в него – на Христос, на Богородица и на Йоан Кръстител, изгоряха напълно. Ще ни трябват поне още 10 000 лева, за да възстановим иконостаса и да отворим храма за посетители", сподели отец Димитър, който служи в най-малкия ни град.

Той уточни, че са поставени кутии за дарения в другите църкви и в по-големите хотели в Мелник. Разчита се на помощта на миряни и бизнесмени. Засега са събрани не повече от 2000 лева. От юли в „Свети Никола" не се е водила нито една служба. Там не е стъпвал крак нито на молещи се поклонници, нито на любопитни туристи. Божият служител връща всички, които искат да влязат и да разгледат вътрешността на светата обител.

„Надяваме се да ни помогнат и миряни от съседните селища и региони. Туристи от страната и чужбина също ни подкрепят и пускат пари в кутиите. Дано успеем да изградим иконостаса и най-късно през есента църквата да отвори врати и да приема миряни. Обсъдил съм проблема и ремонтните дейности с Неврокопския митрополит Серафим. Проблемът е, че митрополията не може да осигури парите за ремонта", каза още свещеникът. В момента службите се водят в друг древен храм – „Свети Антоний".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай