Църковни фрески показват свършека

Стенопис в средновековен храм в Румъния предрича края на света

Църковни фрески показват свършека | StandartNews.com

Необичайна находка в старинна румънска църква от XV век озадачи и местните учени, и спецовете по света. Оказва се, че в храма има изключително добре запазени фрески с изображения на края на света.

Те са открити в параклиса на православната църква "Св. Никола", построена през 1495 г. в румънския град Брашов, съобщава руският сайт "Подробности", цитиран от "Блиц". Стенописите са общо 14 на брой и изобразяват сцени на апокалипсиса. Стенописите имат поразителна прилика с кадрите от съвременни научнопопулярни филми за пророчествата за 2012 г., описващи мощни слънчеви изригвания и изместването на магнитните полюси на Земята.

Според местния свещеник Васил Олтеану точното време на създаването на тези стенописи е неизвестно. По негово мнение те не биха могли да бъдат направени по-късно от 1737 г., защото на някои стенописи има информация за авторите. Сред тях са иконописецът Георгий Храните и брат му Григорий, за което свидетелстват надписите на кирилица.

Най-необичайният стенопис е "Колелото на света". На него е изобразено въртенето на Земята около Слънцето, като Слънцето, в което се намира равностранен триъгълник с "всевиждащото око", подобно на известния масонски символ, изпраща смъртоносни лъчи към Земята.

При това нарисуваните светии сякаш се опитват да преместят планетата вертикално. Тази сцена напомня на теорията за смяна на магнитните полюси на Земята.

Според председателя на местния фонд "Дачия" Ливия Пандели уникалността на стенописите се крие във факта, че по време на рисуването им Католическата църква не е признала революционната теория на Галилео Галилей, че Земята се върти около Слънцето. Това става едва през 1741 г. Освен това през 1738 г. учените все още не са повдигнали въпроса за въртенето на планетите. По това време нищо не е било известно нито за слънчевите изригвания, нито за обръщането на магнитните полюси на Земята.

Според румънския сайт News Brasov храмът е бил затворен за туристически посещения през 70-те години на миналия век по разпореждане на румънската държавна сигурност Секуритате.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай