Тояга и морков за чиновниците

След бонусите на Дянков Бобева предлага глоби за безотговорни служители

Тояга и морков за чиновниците | StandartNews.com

София. Санкции за недобросъвестни чиновници поиска вицепремиерът Даниела Бобева. Според нея това е най-силният инструмент, който може да направи администрацията ефективна и мотивирана. "Лошият имидж на чиновниците се дължи и на безотговорността на някои от тях", каза вицепремиерът. За пример тя посочи обществените поръчки, където имало много нарушения, но никога не са налагани санкции на чиновници, които са ги допуснали. "Глобите трябва да се вкарат в закон и дори да се стига до крайни мерки като уволнения", смята Бобева.

Вицепремиерът, която е и председател на Съвета за административна реформа, участва в дискусия за ефекта от реформата в заплащането в държавната администрация. Тя бе направена преди година от бившия финансов министър Симеон Дянков. Идеята бе 80% от възнаграждението на чиновника да е основната му заплата, а 20% бонуси за добро изпълнение. Тази реформа отне редица права на чиновниците и други работещи в публичната сфера, които бяха приравнени на държавни служители, заявиха от синдикатите. Те посочиха, че най-големият й ефект е премахването на добавката за прослужено време, която вдигаше доходите на хората с повече опит. Анализ в различни държавни и общински структури е показал, че не е изпълнена основната цел на реформата - за една и съща работа в администрацията да има еднакви заплащания. Различията във възнагражденията продължават, а най-ощетени са хората в общинските администрации и в агенциите. Там заплатите били много под средното ниво в министерствата от 890 лв. Липсвала и връзка между качеството на изпълнението на задачите и заплащането. Поради недостиг на средства в повечето структури бонуси не се раздават, независимо че хората получават добри оценки при атестирането, заявиха от синдикатите в държавното управление.

С 20% обаче са се увеличили възнагражденията във финансовото министерство след реформата на Дянков, съобщи зам. финансовият министър Людмила Елкова, но призна, че дори и в това ведомство продължава да има съществени различия в заплащането в отделните дирекции. "Няма отговор защо на един главен експерт заплатата е 1000 лв., а на друг - 2000 лв.", посочи Елкова. Според нея липсват принципни критерии за оценяване на служителите. "Предстои обществено обсъждане на системата на заплащане в държавната администрация и ако има консенсус, тя ще бъде променена", посочи вицепремиерът Бобева. От КНСБ пък поискаха да се изработи Кодекс за държавната служба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай