Тази събота в "Стандарт": Подарък икона "Тайната вечеря"

Тази събота в "Стандарт": Подарък икона "Тайната вечеря" | StandartNews.com

Дните на Великденския пост са време за смирение и размисъл. Време за духовно пречистване и търсене на истинския път към Бога. Но същевременно това е и време за чудеса. Време, в което молитвите, отправени с искрена вяра, се сбъдват. Затова всяка събота до Възкресение Господне - 20 април, в. "Стандарт" подарява по една репродукция на най-прочутите чудотворни икони, съхраняващи се в българските църкви и манастири. За да имат читателите ни незримата подкрепа на нашите небесни застъпници.

Тази събота в навечерието на Цветница, 12 април, "Стандарт" ви подарява иконата на "Тайната вечеря" от столичния параклис "Света Марина", която е благословена от патриарх Неофит. Към иконата ще има и обръщение от Негово Светейшество, специално за читателите на "Стандарт".

Едва ли има по-популярен евангелски сюжет, вдъхновявал през вековете майсторите на четката, от "Тайната вечеря". На нея Христос предсказва и предателството на Юда, и собствената си земна смърт. Достатъчно е да споменем само прословутия шедьовър на Леонардо да Винчи.

На 12 април, в навечерието на Страстната седмица, читателите на "Стандарт" ще получат репродукция на икона, изобразяваща това библейско събитие. Тя е дело на синодалния художник Петър Шалафов и се намира в храм-параклиса "Света Марина", разположен в двора на Софийска митрополия.

А самият параклис е разположен на свято място.

Според исторически данни до ХVI век в района около настоящата сграда на Софийска митрополия е имало 12 действащи църкви.

Една от тях е била в днешния двор на митрополията и носела името на света Марина. Има достоверни сведения, които говорят, че през 1578 г. тя е била митрополитска катедрала. Това описва известният немски духовник и пътешественик Стефан Герлах:

"... София е голям търговски град. Засланят се градини и много черкви. Главната му черква е "Св. Марина", засводена и цялата изрисувана. При вратата на олтара в ковчег лежи тялото на св. Стефан. В тази черква има училище.." Става ясно, че за известно време тук са се покоили мощите на св. крал Стефан Милутин.

Тук били пренесени и останките на св. Георги Софийски Нови, изгорен в София на 11 февруари 1515 г. Според Константин Иречек "Света Марина" била срината от силното земетресение, разтърсило София през 1585 г., защото след края на ХVI в. тази църква повече не се споменава в разните документи.

Идея за нейното възстановяване се поражда много отдавна, но реализацията й започва едва на 27 декември, Стефановден, през 2003 г. Тогава покойният патриарх Максим полага и благославя основния камък на новия митрополитски храм-параклис, посветен на св. великомъченица Марина. В службата участват и митрополит Йосиф на САЩ, Канада и Австралия, покойният митрополит Геласий, тогава главен секретар на Светия синод, викарият на столичната епархия, Знеполски епископ Николай - днес Пловдивски митрополит и архимандрит Йоан, тогава протосингел на Софийска митрополия, сега варненски владика.

След одобрение на архитектурния план, изработен от архитект Галина Баева, строежът започва през лятото на 2004 г. Поверен е на фирма "Стенстрой", която го завършва след три години и половина. Камбанарията при храма е изградена за една година през 2009 г. с основен изпълнител и дарител - строителната фирма "Главболгарстрой", ръководена от инженер Симеон Пешов, президент на компанията. Иконостасът е изработен от Ангел Златев, който е преподавател в катедрата по дърворезба в Художествената академия. А не само "Тайната вечеря", но и всички икони са дело на Петър Шалафов.

На своя рожден ден, 29 октомври през 2009 г., патриарх Максим отслужи тържествена Света литургия във възстановения храм в съслужение с почти всички митрополити и епископи, игумените на ставропигиалните манастири, архиерейските наместници на всичките шест духовни околии на Софийската епархия, представителите на Руското и Румънското подворие и много духовници на Софийска епархия. Официални гости бяха Цецка Цачева, председател на 41-ото Народно събрание и Йорданка Фандъкова, тогава министър на образованието. На службата присъства и Симеон Сакскобургготски.

В момента се извърша цялостно вътрешно изографисването на храм-параклиса - също така дело на Петър Шарафов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай