Светът се готви за секс с роботи

Цифросексуални ще се наричат хората, предпочитащи изкуствения интелект за полов партньор

Светът се готви за секс с роботи | StandartNews.com

Можеш ли да се влюбиш в робот и да сключиш брак с него? Учените вече активно обсъжсат този проблем. Хората, признаващи за влечение към роботи, се предлага да се наричат цифросексуални. В някои азиатски и европейски страни високите технологии и изкуственият интелект вече влизат в най-интимната сфера на човека, пише РИА новости.

Механика на брака

През 2015 г. американците Мак Голдфидер от юридическия факултет на университета Емори и аспирантът роботехник Йозеф Рейзин зададоха въпроса: при какви условия бракът с робот може да бъде регистриран? Отговорът зави от това дали роботът е признат за личност.

В такъв случай той трябва да приеме социалната отговорност, задълженията, спазването на законите. За пример се посочва регистрацията на брак в Сиатъл между Angela Marie Vogel и корпорация. Макар че актът беше наскоро отменен, прецедент е създаден.

За брак ключово условие е също съгласието на страните. И ако се признае, че роботът е личност, той трябва да има способността да се съгласи на брачен контракт. Тук възникват много философски въпроси. Например, може ли изкуственият интелект да осъзнае същността на брака в рамките на правото. Ако бракът е законен и не причинява вреди на никого, то защо не, заключават учените.

Специалистът по изкуствен интелект, създател на компютърния шах – Дейвид Леви /Великобритания/, в книгата „Любов и секс с роботи“, издадена през 2007 г., прогнозира, че първият брак с робот ще бъде регистриран през 2050 г.

През 2016 г. да се омъжи за робот поиска французойката Лилли. Нейн избраник бе InMoovator, когото тя отпечата на 3D-принтер.

Година по-късно китаецът Цзяцзя Чженю, специалист по изкуствен интелект, сключи брак с робот, макар и неофициално. Младият човек се отчаял, че не може да си намери момиче и, уморен от упреците на семейството си, направил тържествена церемония с робот, на която поканил майка си и приятелите.

През 2017 г. фондът „За отговорна роботехника“ представи в Лондон доклад на тема „Нашето сексуално бъдеще с роботите“. В него учените заключават, че в скоро време ще бъдат създадени роботи за секс и това силно ще повлияе на обществото, въпреки че не може да се предскаже точно как.

Според повечето наблюдатели развитието на пазара на секс-роботи ще доведе до социална изолация. Производителите на такъв род машини обаче твърдят друго – роботите ще спасят хората от самота.

Макар че човекообразните роботи още не са съвършени, то технологиите по принцип позволяват да се постигне пълна имитация на романтични отношения и секс. Това ще промени пазара на секс услуги, смятат авторите на доклада. Предполага се, че роботите ще действат в публичните домове / първите такива заведения вече са открити в Азия и Европа/ и в медицината за лечение на сложни сексуални разстройства. Не е изключено роботите да удовлетворяват най-тъмните потребности на хората.

Всичко това предизвиква опасения у специалистите и обществеността. Как ще повлияе на психиката на човека това, че първият му сексуален опит ще е с робот?

Ще може ли човек да контролира себе си, когато е с реални партньори, ако той допуска насилие над машината?

Участниците в създаденото през 2015 г. „Движение против секс роботите“ предлагат придържането към етичните принципи при разработката на подобни автомати. Активистите считат, че тази индустрия е потенциално опасна за обществото, усилва социалното неравенство, повишава нивото на неадекватност и насилие, отслабва съчувствието у хората.

Робосексуалност

Канадският философ Нейл Макартур и американският психолог Марки Туист от университета в Невада в серия от статии изследват новия социален феномен – хората, идентифициращи собственото си полово поведение чрез технологиите, предпочитащи отношения с роботи. Предлага се те да се наричат цифросексуални.

Учените определят два вида цифросексуализация. Първият са програми, сайтове, устройства, с помощта на които хората общуват помежду си: сайтове за запознанства, флирт по видеочат, компютърни игри с виртуални секс-аватари и т.н.

Тези технологии са само посредници между реални партньори.

Втората вълна са технологии и устройства, създаващи ефект на присъствие – шлемове за виртуална реалност, секс роботи. За удовлетворяване на интимните потребности реален партньор не е нужен. Подобни технологии все още не са развити до толкова, че да повлияят върху отношенията между хората, но това няма да е за дълго, прогнозират Макартур и Туист.

Изследователите не се наемат да предскажат съдбата на цифросексуализацията. Роботите партньори може да останат само секс играчки, фетиши. Но не е изключено да възникне и нова полова идентичност. Обществото обаче се отнася негативно към такава перспектива, лекарите, сблъскали се с робосексуални, не винаги разбират за какво става въпрос.

Но всичко може да се промени в следващите години.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай