Стряскащо! Ето го най-сухото място на Земята

Откога не е валял дъжд там

Стряскащо! Ето го най-сухото място на Земята | StandartNews.com

Звучи стряскащо, но е факт. С тези данни за най-сухото място на Земята.

Според НАСА, едно от най-сухите места на нашата планета наистина е пустинята Атакама, разположена в Чили. Някои райони на тази пустиня всъщност получават само 1 до 3 милиметра дъжд годишно. Нещо повече, учените смятат, че в най-сухия район на пустинята Атакама не е имало значителни валежи в продължение на 401 години между 1570 и 1971 г.

Има обаче по-сухи места на Земята, разположени на най-сухия континент в света - Антарктида. Факт е, че студеният въздух носи по-малко влага от по-топлия въздух, което прави континента толкова сух по отношение на дъжд и снеговалеж.

Изследователите на НАСА отбелязват, че на континента вали сняг: няколко метра годишно в крайбрежните райони и само няколко сантиметра годишно във вътрешността на континента. Това го прави най-сухият континент на планетата изобщо.

В същото време в най-сухия регион на Антарктида, известен още като Сухите долини, не е имало дъжд от около 2 милиона години. Регионът е 4800 квадратни километра и почти няма вода, отчасти поради планините, които го заобикалят, които блокират навлизането на влага в района. 

Вторият фактор, който влияе върху сухостта на района, са отпадъчните ветрове, които се движат със скорост до 320 километра в час, изпарявайки се и отвеждайки влагата от района.

Обърнете внимание, че тази зона в Антарктида често се използва от учени от НАСА като аналог на Марс поради екстремните условия, които преобладават тук. Но въпреки невероятно трудните условия, дори животът е проникнал в тази област: в малко по-влажната вътрешна част на скалите учените са открили фотосинтезиращи бактерии, пише Глас Нюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай