Спас Кьосев обиколи 10 хил. км за 29 дни

Спас Кьосев обиколи  10 хил. км за 29 дни | StandartNews.com

"БНТ Такси" обиколи Европа

Водещият на националната телевизия Спас Кьосев и неговият екип от седем души изминаха 10 хил. км из 8 държави от единия до другия край на Европа за 29 дни. От тях девет са преминали изцяло в пътуване и така двете коли на "БНТ Такси" взеха интервюта от родни емигранти и местни жители в Румъния, Унгария, Австрия, Германия, Франция, Испания, Италия, и Сърбия. Спас и екипът, в който има само една жена - редакторът Диана Тодорова, се завръщат у дома след едномесечното екстремно приключение с 200 часа заснет материал, което означава снимки по десет часа на ден. От тях обаче са използвани само 3 ч. и половина за седемте документални филма от по 30 минути, които БНТ излъчи. Последният беше показан тази седмица, а екипът се събира днес, за да отпразнува щастливият край.

През 2015 г. предаването кандидатства по програмата на Европарламента за изследване на конкретните проблеми на европейските граждани и техните държави и печели с проект към БНТ.

"Техническото осъществяване на проекта беше най-трудната част от изпълнението. Ние заложихме адски много. Дори когато си на екскурзия не можеш да направиш всичко, което си планувал. През цялото време се страхувахме. Дори до последното предаване, което излъчихме в сряда в 20. 30 ч. Когато говорих с близките си за тази идея, нямаше човек, който да не ме подкрепи", направи равносметката Спас след края на всичко. При тръгването седмината не се познават добре, но след месеца с напрегнат 20-часов режим на работа и различни технически препятствия, те се завръщат като приятели. "Това е най-големият успех на пътуването.

Още на втория ден след завръщането, тези хора ми липсваха",

призна водещият. Той е сигурен, че мисията, която определи като истински "Сървайвър", нямаше как да завърши успешно ако не беше скъпоценният му опит на БНТ Такси, който стартира през 2007 г., а за тези години има излъчени повече от 1000 епизода, и повече от 3000 събеседници на всякакви теми от обществения живот. "Никой не се разсърди или разболя. Обикновено имахме по 2-3 интервюта на ден. Трябва да стигнеш на адрес, който нямаш представа къде е. Губехме се често", разказва и Диана Тодорова. Не са само това обаче трудностите по пътя. Първото им интервю от проекта е след 12 часа път, а последното - 2 часа преди прибиране. На втория ден, докато са в Румъния, се чупи една от камерите и единия екип трябва да се върне, за да я подмени. Веднъж дори забравили един от операторите си на площад в Барселона, заблуждавайки се, че се е качил в другата колата.

По традиция в телевизионното такси, което обикаля и София, се качват случайни хора, а разговорите са спонтанни и непланирани. За европейското турне обаче Спас и екипът му избират предварително част от участниците. Но не всички.

Един от случайните гости в таксите срещат в обществена пералня във Виена,

където влезли, за да се поизперат. Тогава дори записват разговора с телефони, защото са без работни камери. "Никога не водя предварителен разговор с хората, за да може събеседникът да ми е интересен. Нито участниците, нито аз знаехме какви ще са въпросите. Това е огромен риск. Можеш да разчиташ на интуиция, концентрация и опит", казва Спас.
Целта на проекта не е да представят "другата България", а актуалната картина на Европа в момента. Такситата поемат за Стария континент в много динамичен момент. "Буквално пред нас и след нас се затваряха граница. На австро-унгарската граница имахме късмет да снимаме в бежански лагер. Това става основа на три епизода", споделя Спас. В предаването може да се говори за всичко. Теми табута няма. Водещият е искрен, когато разкрива, че никога от телевизията-майка не са го цензурирали. От всички предавания, които е правил - над 500, са гледани предварително само 4-5 по проблемни теми, но и те не са редактирани, за да са угодни някому. Докато изпитва обикновени хора, лишени напоследък от трибуна, той никога не задава насочващи въпроси или някакви скрити коментари. "Ние не насочваме вниманието. Ако трима души гледат едно предаване, всеки ще види нещо различно. У нас въпросите на журналистите по-често са вече твърдения. Ако не питаш с вече готови тези, няма как да манипулираш", обяснява Кьосев.

По пътя си из Европа срещат различни родни емигранти - няма с еднакви съдби. Има и щастливци сред тях, но за повечето водещият не смята така. "Тъга от това, че най-добрите хора на България, най-предприемчивите, които са се пробвали тук да направят нещо, в един момент им е писнало и са решили, че заслужават повече за усилията си. И заминават. Повечето от тях тук са били на високи позиции, инвестирали много в образованието си, там отиват като общи работници, но живеят по-добре. Цената на това е много тежка. Повечето от нашите герои казаха, че не си струва. Проблемът е, че първо инвестираш в един живот в България, а след това още един в чужбина. Вече нямаш трети шанс да се върнеш, когато разбереш, че си далеч от корена си. Мисля си, че за да напуснеш България или си най-лошото или си най-доброто. Или няма какво да губиш или губиш, ако останеш", обяснява Спас.

Самият той никога не е искал да емигрира, дори когато са му предлагали от CNN. Уверен е, че няма как да говори на един език с чужди хора. "Трябва да можеш да разбираш хората, с които работиш и живееш, а това става само при обща съдба и култура", казва той.

Но докато са на път с БНТ такси, място за носталгия няма. "Не ти остава време да мислиш. След като направиш интервютата, мислиш как да стигнеш до следващата държава. Само една спукана гума и всичко може да пропадне", казва Спас, а Диана го допълва: "Отказваш се от личен живот, сън, храна и някои черти на характера. Но си струва."
Някои биха си помислила, че приятелката на Спас - Поли, би му се разсърдила за натоварения работен график. "Отдавна сме заедно и тя знае колко е важно това за мен. Много съм горд, че предаването отново е в праймтайм. Там му е мястото. Това е една огромна крачка", доволен е той. Сега дори обмисля да претвори част от интервютата в "БНТ Такси" в книга, но все още не знае кога ще намери време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай