Смяната на времето докарва главоболие и болки в ставите

Смяната на времето докарва главоболие и болки в ставите | StandartNews.com

Спорт, спа процедури и ароматерапия докарват слънчево настроение

Ако дъждът е развалил почивката ви на море в детството, ставате зависим от метеопромените

Цепи ме главата. Много често употребяваме този израз при непоносими болки, които се проявяват и при смяна на времето - от студено към топло и обратното. Дали наистина обаче метеопроблемите са виновни за болежките и понижения ни тонус?
Някои хора са по-чувствителни към климатичните промени, не само към температурните колебания, а и към промените в атмосферното налягане, влажността, силата на магнитното поле и др, казва Даниела Кермова, психолог в БМБАЛ "Свети Панталеймон-Плевен. В резултат на тези климатични промени при тях се наблюдава

понижен или повишен тонус

промяна в работоспособността, повишена умора или пък другата крайност - еуфорично настроение.

Повишената чувствителност към климатичните промени води до понижаване на имунитета, до промяна в адаптационните механизми и до обостряне на хронични заболявания. За да се поддържа оптимален баланс в организма, е необходим комплекс от метеорологични условия със стабилни стойности, смята психоложката. Когато тези стойности са променливи, това влияе върху комфорта на човека. Най-често подобен вид чувствителност се наблюдава у хора с хронични заболявания: сърдечно-съдови, ревматологични, ендокринни, хора с психични проблеми. Те реагират на климатичните колебания с главоболие, болки в ставите и мускулите, усещане за слабост.

При някои хора тази зависимост от времето не може да бъде обяснена с климатичните промени, а е чисто психологическа. Тук може да се говори за зависимост на настроението и самочувствието от времето навън. Изследвания показват, че дори всичко в организма да е наред, човекът се чувства така, както е времето навън. Ако вали дъжд, човекът е с понижен тонус и понижено настроение. Ако навън е слънчево и топло - тонусът е повишен, самочувствието - добро. Може да се мисли, че този вид зависимост е следствие на социално учене още от детството. Неведнъж, още в детството, сме ставали свидетели на това как лошото време проваля плановете ни и тези на цялото семейство. Друга възможна причина за подобна зависимост е необходимостта от повече слънчева светлина.

Проблемът с понижения тонус може да се разреши,

като се създаде приятна атмосфера вкъщи

или на работното място, като направим опит да променим нагласата си към лошото време. Много полезни в такива случаи биха били ежедневните занимания със спорт, дори и на закрито, спа процедури, ароматерапия, в подходящо време - слънчеви бани. Всичко това води до по-добра адаптация на организма към променливите климатични условия. Времето понякога е лошо. Трябва ли нашето настроение да зависи от това?

Липса на витамини отключва депресии

Мрачното време не просто ни разваля настроението. При определени хора то е в състояние да отключи тежки депресии.
Причина за психологическия дискомфорт, който може да бъде усетен през мрачните дни, често пъти е недостигът на слънце и витамин D.

Витамин D3 се поглъща от кожата при излагане на пряка слънчева светлина, както и на ултравиолетова. Има и някои храни, които са богати на него и могат да го доставят в организма ни - мляко, брашно, риба, месо и яйца.

Дефицитът му може да отключи болести, но има няколко симптома, които могат да подскажат за неговия недостиг. Рахит при малки деца и остеопороза при възрастните са някои от симптомите. Депресия и умора също могат да бъдат резултат от липсата му. Проблеми с бъбреците или щитовидната жлеза също може да бъдат симптом за липсата на витамина. Дефицитът на витамин D се свързва със затлъстяването, като недостатъчното му ниво пречи на производството на хормона лептин, който регулира мазнините в тялото. Знак за липсата на витамина могат да бъдат и хронични болки в гърба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай