Син асфалт по "Шишман"

Ретро трамвай ще вози туристи по "Графа"

Син асфалт по "Шишман" | StandartNews.com

София. Как да се промени визията на София? Идеите на архитектите вече са публикувани на сайта на направление "Архитектура и градоустройство", ръководени от главния архитект Петър Диков. Включили са се 39 екипа с проекти по четирите зони, на които е разделен центърът на града.

Син асфалт по столичната улица "Иван Шишман". Тази атрактивна идея лансираха участници в конкурса за промяна на облика на София. Столичната община събира предложенията, които ще представи за публично обсъждане между 16 и 20 декември. После проектите ще се дебатират и в общинския съвет. Одобрените ще бъдат включени за финансиране от ЕС за следващия програмен период - 2014-2020 г.

Участниците в конкурса представят визията си за четири зони на София. Първата включва Орлов мост, Перловската река и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". Във втората влизат улиците "Граф Игнатиев", "Иван Шишман" и пл. "Славейков". Третата зона включва Градската градина, пл. "Александър I", бул. "Цар Освободител", а последната е "Кристал" и площадът пред парламента.

Освен подмяна на настилката сред предложенията на архитектите са и преместваеми улични лампи по улица "Иван Шишман". Една от фирмите предвижда тя да стане изцяло пешеходна. Подобно предложение има и за улица "6 септември". Според един от проектите тя може да стане временна пешеходна улица през почивните дни. Вместо коли през уикенда там ще се правят изложби на открито.

Подмяна на настилката на площад "Орлов мост" с жълти павета е записано в един от подадените проекти в конкурса на Столичната община.

Ретро трамвай пък ще върви по "Граф Игнатиев". Той ще вози туристи от Съдебната палата до площад "Журналист". Идеята е улицата да се запази като пешеходна с движение на трамваи. За целта в един от проектите се предвижда подмяна на настилките по цялото й протежение. Проект предвижда на кръстовищата, където "Граф Игнатиев" се пресича с улици с автомобилен трафик, настилката да бъде повдигната.

След предложенията е и засаждането на трева между трамвайните релси. Ще бъдат открити нови трамвайни линии, като се предвижда използването на шумопоглъщащи материали.

Много са идеите за книжния пазар на площад "Славейков". Според архитекти той може да се превърне във временен, което означава, че в някои от дните ще бъде само пешеходно пространство. Освен това се предвижда пазарът да се изтегли към ул. "Солунска", а в останалата част да има градски пространства за различни изкуства. Друг проект предвижда сергиите да се заменят с разтварящи се библиотеки, които са във формата на книга.
Сред предложенията, които общинарите ще обсъдят, е и книжният пазар да работи от 9.00 до 14.00 часа. Има идея там да се провеждат литературни четения на открито. Безистените на "Славейков", които се ползват за паркинги, да станат зона, в която да има ресторанти и заведения, предвижда един от проектите за промяна на облика на София.

Площад "Бийтълс" и монумент на полицаите

Площад "Бийтълс" на "Граф Игнатиев" и паметник на загиналите полицаи в градинката "Свети Седмочисленици", предлагат архитекти. В района може да има също и монумент на жертвите на комунизма. Един от проектите предвижда там да бъде направена кучешка градинка. Пазарът на плодове и зеленчуци пред градинката "Свети Седмочисленици" също трябва да промени облика си, смятат повечето от участниците в конкурса на Столична община. Някои предлагат там да бъде направен "мобилен фермерски пазар" със супермодерни сергии.

Перловска река става плаж

С плаж върху дървени скари край Перловската река София ще конкурира Париж с неговата Сена. Такава е идеята на "Никифоров Студио", откъдето предлагат коритото на реката да се запълни с вода. На дъното обаче ще има "надуваеми бентове", които може да се изпразват и прибират при проливни дъждове и много наноси.
Повдигането на Перловска до нивото на пешеходните зони е предложение на почти всички архитектурни бюра, подали проекти за реновиране на тази част от столичния център. Така се разширява зелената площ за разходки, отдих, спортни и детски площадки. А архитектите са пуснали в ход фантазията си с множество водопади, допълнителни водни пространства и скални кътове. Пешеходни мостове пък свързват Княжевската и Борисовата градина.

Архитектурно студио А.Д.А. има смела идея - висяща пешеходна улица над реката от бул. "Граф Игнатиев" до "Орлов мост". Тя може да бъде изпълнена като монтажна стоманена конструкция с дървена настилка - достоен еквивалент на нюйоркската High-Line. Пешеходците ще се качват на нея по 6 моста в този участък. Отдолу трафикът ще бъде отпушен със зелена вълна и две нови светофарни кръстовища. В близост до Орлов мост срещу Княжевската градина пък се предлага издигане на парк-галерия за градско изкуство с панорамна тераса на покрива - идея, вдъхновена от парка MFO в Цюрих.

Бул. "Гурко" пред националния стадион да се превърне в обширен площад на спортната слава, предлага "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн". Музей на открито край Перловската река с композиции от римски и византийски находки е включен в проекта на "Амфион". От консорциум "Жорди Марсе Архитектес" имат идея частта от бул."Граф Игнатиев" до "Орлов мост" да се изгради на три нива, като реката съвсем се скрие. На най-долното ниво под земята да се направи паркинг, над него, отново под земята - търговски обекти и изложбено пространство, а на повърхността - градска градина с много зелени площи, детски площадки, зона за спорт и отдих.

Паметник на Аспарух в центъра

Архитекти настояват колите по жълтите павета да минат под земята

Паметник на хан Аспарух в самия център на София, предлагат две от архитектурните ателиета. Те поставят монумента на основателя на българската държава на площад "Александър Батенберг". Пространството на жълтите павета пред някогашния царски дворец само на думи се води площад. Днес той е превърнат в паркинг и е едно от най-интензивно натоварените с трафик места в София. "Да върнем площада на хората" - под това мото са почти всички десетина проекта, подадени в общината за обновяване на тази централна част на столицата. Да се спре движението на автомобили по бул. "Цар Освободител", предлагат архитектите. Едно от решенията е нивото на площада да се вдигне, а колите да минават отдолу. Друга идея е трафикът да бъде отклонен по разширените ул. "Княз Александър I" и ул. "Дякон Игнатий".

От новия площад плавно ще се преминава към градската градина пред Народния театър - както е било някога.
Амфитеатър, грандиозен фонтан, водно огледало са част от идеите какво да има мястото, на което се издигаше мавзолеят на Георги Димитров. Отдолу пък може да се направи подземен паркинг или музей, включително и такъв на жертвите на комунизма. Под земята да бъде и сегашният паркинг между бившия партиен дом и някогашния царски дворец. Един от проектите е това съоръжение да е на три етажа за над 300 места с достъп на автомобили от ул. "Московска" и бул. "Дондуков". Отгоре пространството ще бъде озеленено и на практика ще разшири градината край двореца. На това място се предлага и паметник на Димитър Пешев.

Големият оперен певец Николай Гяуров също да бъде почетен с бюст на площада по ул. "Московска", който носи неговото име, предлагат още архитекти. В момента това пространство също е превърнато в паркинг, а идеята е да се озелени и към градината зад Руската църква и тази пред базиликата "Света София". Една от идеите е на това място да се издигне паметник и на Борис Христов, и на Фьодор Шаляпин, тъй като наблизо е Националната опера.

Каскади край Руската църква

Градината край Руската църква да бъде терасирана, като се използва естественият й наклон. Така зелената площ ще стане по-атрактивна, като се оформят площадки за отдих сред цветни лехи. От "Никифоров студио" предлагат водна каскада да пресича терасите, изградена от естествени каменни морени, взети от Витоша. Проектът на "Амфион" възстановява спомена за легендарното писателско кафене на това място. Идеята е повече от екзотична, тъй като предвижда заведението да е под земята, поместено в най-големия денивелационен пад на градината, но с видима стъклена фасада, скрита зад водна завеса. Наоколо може да се поставят скулптури на известни писатели.

Златна пътека води туристите

Линия от "златни павета", която да свързва туристическите обекти в четирите зони на София. Според архитекти в цветните павета трябва да бъде вграден знакът на столицата. Гранитна настилка пък може да има на "Славейков" и "Свети Седмочисленици", смятат експерти. Пред църквата да има водно огледало, предвижда един от проектите за промяна на облика на столицата. То може да се ползва за ледена пързалка през зимата.
Сегашните кошчета за боклук в центъра на София пък да бъдат заменени с "потопяеми", предлагат участници в конкурса на общината.

Правят светещи острови

Площадите в центъра на София да станат светещи острови, предвижда един от проектите за промяна на облика на Столицата. Окъпаните в светлина места могат да се редуват с такива, на които има приглушено осветление. То се предвижда да бъде направено около витрините и заведенията в центъра на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай