Силата на антиоксидантите

Силата на антиоксидантите | StandartNews.com

Все по-често срещаме различни съвети за здравословното хранене. Сред тях четем за суперхрани, фибри и антиоксиданти, чрез които организма ни набавя нужните вещества и същевременно се пречиства. Понякога обаче се замисляме какво всъщност са те и познаваме ли ги достатъчно, за да ги включим в менюто си. Днес ще ви разкажем именно за силата на антиоксидантите.

Антиоксидантите могат да предотвратят уврежданията или да възстановят клетки, засегнати от влиянието на свободните радикали и оксидативния стрес. Свободните радикали, които са продукт от процеса на производство на енергия от тялото, са атоми или групи от атоми с нечетен брой електрони. Тъй като електроните се придвижват по двойки, свободните радикали търсят нови "електронни партньори", с които да се сдвоят, като ги отнемат от други клетки от тялото, създавайки по този начин нови свободни радикали. В търсенето си на нови партньори, тяхна цел могат да станат протеините, мазнините или ДНК клетките, като по този начин да създадат условия за сериозни увреждания. Ако свободните радикали атакуват ДНК, например, могат да доведат до генетични промени, които да създадат предпоставки за появата на рак. Ако това е протеин, те могат да изменят структурата му, като го направят негоден да изпълнява ролята си в изграждането и възстановяването на клетките. А мазнините, станали жертва на свободните радикали, създават благоприятни условия за запушване на кръвоносните съдове и появата на сърдечносъдови заболявания, пише Farmhopping Bulgaria.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, като осигуряват необходимия за създаване на двойка електрон, и прекъсват веригата на създаване на нови такива. Те са стабилни, независимо дали са в двойка или не, така че не се превръщат в свободни електрони, след като дарят електрон.

За да се справя в постоянната борба със свободните радикали, тялото непрекъснато произвежда определено количество антиоксиданти. Но оставено само на себе си, то трудно може да се справи – за целта е нужно да му помогнем, като му подсигурим богат асортимент и постоянен приток от богати на антиоксиданти храни.

Най-популярните антиоксиданти са витамините С и Е, картеноидите бетакаротин и ликопен, минералите селен и цинк, както и фитохимикали като керцитин, куркумин, антоцианидин.

Много храни съдържат антиоксиданти. Това са лук, кейл, карфиол, чушки, боб, червено цвекло, домати, моркови, тиква, сушени сливи, ябълки, годжи бери, грозде, натурален шоколад и червено вино. Хубаво е да ги включите в менюто си поне два-три пъти седмично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай