Шоуто на Чарлз III остана без бисове

Само 20 милиона гледаха коронацията по телевизията

Шоуто на Чарлз III остана без бисове | StandartNews.com

Монархията е в опасност - ако се съди по броя на зрителите пред малките екрани, толкова очакваната коронация на Чарлз III се класира като второразрядно представление. Според данните на британската телевизия между 14 и 20 милиона са гледали церемонията от началото до финала. Пикът на интереса е бил във върховния момент на самото коронясване - 20,4 милиона. Това обаче означава, че церемонията е най-малко гледаното кралско събитие в последно време. Погребението на Елизабет II провокира любопитството и емоциите на 28 милиона, а десетилетие по-рано над 24 милиона зяпаха сватбата на Уилям и Кейт. Погребението на принцеса Даяна през 1997-а бе проследено от 27 милиона по телевизията и 11 милиона по радиото.

И сега всички се питат дали спектакълът на Гергьовден си струва 100-те милиона паунда, с които експертите го оценяват. Защото за разлика от сватбите, чиито масраф се поема от династията, тази церемония от векове е ангажимент на държавната хазна. Данъкоплатците финансират по-голямата част от сметката. Коронацията на Елизабет II през 1953-а струва еквивалента на днешни 50 милиона паунда. Двойният скок в разходите идва най-вече от мерките за сигурност в това все по-несигурно време. 11,5 хиляди служители на реда се погрижиха за безопасността на 6 май, което е нов рекорд във Великобритания. В сметката са включени както полицаите, така и военните.

И тъй като много от британците все още държат на традициите, хиляди поданици се събраха в центъра на Лондон, за да съпреживеят историческия момент и да проследят процесията от Уестминстърското абатство до Бъкингамския дворец. В божията обител, където Чарлз получи благословия и най-после официално наследи трона, присъстваха 100 световни лидери. Духовният водач на Англиканската църква - архиепископът на Кентърбъри, постави 360-годишната корона на Свети Едуард върху главата на Чарлз и произнесе знаменитата реплика "Бог да пази краля!". Монархът положи клетва да управлява справедливо и да поддържа Англиканската църква, чийто глава е. В най-свещения момент архиепископът го помаза по ръцете, главата и гърдите с миро, осветено в Йерусалим. Владетелят се закле пред Библията да спазва закона и каноните на Църквата, седнал на дървен стол, използван при коронация на крал Едуард през 1296 г. и от още 26 монарси. Следващият престолонаследник, принц Уилям, се закле във вярност, коленичейки пред баща си. За първи път това направиха и всички присъстващи с обща клетва.

  • Нарушители на традициите

Новият крал обаче наруши някои дългогодишни обичаи по време на ритуала. За първи път за 900 години бяха поканени кралски особи от други фамилии, както и религиозни лидери с по-широк обхват на вероизповеданията. За първи път представители на различни социални касти бяха поканени да участват в "хор от милиони гласове" - клетвата за публична вярност, чиято цел беше да замени познатата "Почит на връстниците", при която аристократи от семействата в обкръжението на династията се строяват в абатството, за да коленичат пред монарха и дадат обети за вярност. Имаше промяна и в логистиката - вместо с античната Златна каляска, новите крал и кралица предпочетоха по-съвременната Диамантена карета за маршрута между абатството и Бъкингам.

Камила също се разписа като революционер. Новата кралица отказа да сложи короната с диаманта "Кохинор". Поверието гласи, че скъпоценният камък носи нещастие на височайшите особи, но въпреки това той винаги е красял предшественичките на Камила. "Кохинор" е символ за славата и величието на британските колониални завоевания. 105-каратовият диамант е със странна форма, като общоприетото вярване е, че е открит в Южна Индия. Става притежание на Британската империя, когато тя е в разцвета си и не спира да присъединява нови територии. Решението Камила да си спести "Кохинор"-а тъне в мъгла, тъй като вместо него съпругата на Чарлз се накипри с тиара с диамант от Южна Африка, където империята също не си поплюва през вековете. 

  • Всяка жаба да си знае гьола

На коронацията всеки член от кралското семейство беше настанен на определено място и несъмнено схемата бе показателна за статута му в Бъкингам. На първия ред, разбира се, беше принц Уилям - първороден син и директен наследник, заедно със съпругата си Кейт Мидълтън и две от децата им - принц Луи и принцеса Шарлот. Херцозите на Кеймбридж бяха облечени в богато украсени официозни дрехи, отражение на значимостта им в йерархията.

41-годишната съпруга на принц Уилям блестеше в рокля на "Аликзандър Маккуин" от копринен креп в слонова кост, избродирана със сребърни мотиви на английска роза, шотландски магарешки бодил, уелски нарцис и ирландски трилистник, представящи всяка от четирите нации на Обединеното кралство. На коронацията принцесата на Уелс носеше и британска тога в блестящо червено, бяло и синьо. Перлените обеци с диаманти на Кейт пък бяха от будоара на принцеса Даяна - искрена почит към покойната й свекърва.

Шарлот носеше миниатюрна версия на диадемата на майка си - сребърна тиара във формата на лавров венец. Аксесоарите с нежен дизайн на цветя от кристали приличат на тези, които шаферките на покойната кралица Елизабет II са носили на сватбата й през 1947 г., пише "Дейли Мейл". Те са знак и на отдадеността на крал Чарлз към екологичните каузи. Осемгодишната принцеса също беше в "Аликзандър Маккуин" с избродирани рози, бодили, нарциси и мотиви на трилистник. Модната къща на покойния дизайнер уши сватбения тоалет на Кейт.

Сестрата на краля, принцеса Ан, изненадващо бе на втория ред, докато новите херцози на Единбург седнаха до Уилям и Кейт. Принц Едуард и съпругата му Софи, които наследиха титлите си след смъртта на принц Филип по заповед на новия крал, също бяха издокарани в официални дрехи - знак, че тяхната роля в семейството ще става все по-сериозна. Принц Хари бе настанен на третия ред до чичо си, принц Андрю - друг "неработещ" непослушник от фамилията. С тях бяха и  принцесите Беатрис и Юджини, дъщерите на Андрю и бившата му жена Сара Фергюсън. Хари и Андрю бяха в костюмите от сутрешните събития, тъй като нямаха съществена роля в церемонията. По-малкият син, 38-годишният ветеран от британската армия, служил в Афганистан, носеше медалите си на гърдите. За жалост - или за ирония, Хари остана нелепо приютен в сянката на шапката върху главата на леля му, принцеса Ан. Голямото червено перо, което беше забучено върху върха на церемониалния аксесоар, по перфектен начин скриваше лицето на червенокоското по време на службата.

Въпреки че нямаше празно място до принц Хари, отсъствието на съпругата му беше осезаемо. Меган отказа да присъства, като "официалната" причина беше, че на 6 май е и 4-ият рожден ден на техния син Арчи и те искаха поне един от родителите му в Калифорния да празнува с него. Отчасти това мотивираше и нетърпението на Хари да напусне Лондон с първия възможен полет.

Много по-вероятно обаче е решението на Меган да е било продиктувано от стрес пред британските папараци и репортери, които отдавна преследват до лудост кралската снаха. Нежеланието й да бъде на коронацията е поредна стъпка в дистанцията от семейството на мъжа си.

Анализаторите пренебрегват важна подробност в тълкуването на събитието. За първи път церемонията включва доведени деца на монарх -  отрочетата на Камила от първия й съпруг, Андрю Паркър Боулс. Синът им Том и дъщеря им Лора бяха на предна линия, макар и не на видни места - а тримата внуци на новата кралица и принц Джордж като верни пажове носеха мантиите на новите крале. След коронацията внуците на Камила се появиха точно до Чарлз на балкона.

Разположението на фамилията Мидълтън също бе интересно. Цялото семейство на Кейт - баща й Майкъл, майка й Карол, сестра й Пипа, брат й Джеймс Ч бяха седнали в частта на абатството, където имаше гостуващи кралски особи, макар и на един от най-задните редове. Увертюра към бъдещето, когато Мидълтънови ще наблюдават с насълзени очи коронацията на самата Кейт, при това от много по-добри места.

Президенти, монарси от цял свят, британски политици и известни личности бяха сред гостите на церемонията по коронясването в Уестминстърското абатство. Сред тях бяха първите дами на САЩ и Украйна Джил Байдън и Олена Зеленска, бившите премиери Борис Джонсън, Тереза Мей и Тони Блеър. Лайънъл Ричи и Кейти Пери участваха в програмата, живият класик Андрю Лойд Уебър, легендарната актриса Джуди Денч и по-младата й колежка Ема Томпсън дефилираха сред овации.  

Списъкът с гости разкри усилията на Чарлз да демонстрира модерността на мултикултурна Великобритания, без да пренебрегва монархията. Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита Гомес Асебо присъстваха на приема в Бъкингам на 5 май. Царят е четвърти братовчед на крал Джордж VI, дядо на Чарлз III. Служебният премиер Гълъб Донев беше на тържествата заедно с дъщеря си Габриела. Тя е била облечена в модели на София Борисова - изумрудено зелена рокля за коронацията, а на тържеството след нея - в теменужен тоалет цвят с шапка.

  • Принц Луи открадна публиката на дядо си

Седнал на първия ред до родителите си, невръстният принц Луи за пореден път се оказа истинската звезда на кралското семейство. Най-малкото дете на престолонаследника предизвика умилението и на присъстващите, и на зрителите пред екраните. Хлапето въобще не скри отегчението си от церемонията и се прозя още с влизането в абатството. Прозявките продължиха и по време на коронацията. На Луи му беше толкова скучно, че започна да брои елементите по небосвода на великолепната сграда. Той не пропускаше да сподели всяко свое впечатление с кака си Шарлот, която обаче поддържаше сериозна гримаса. При прелитането на самолетите на кралските Военновъздушни сили над Бъкингамския дворец, цялото семейство беше излязло на балкона, а Луи забавляваше публиката с детските си реакции. На тръгване от абатството лицето му, обърнато към медиите, издаваше страхотна досада в стил "Какво сте ме зяпнали?".

  • Мистериозният силует

По време на коронацията бдителните зрители пред екраните забелязаха нещо странно и прелюбопитно. Докато гвардейците преминаваха с маршова стъпка през Уестминстърското абатство, през отворената врата се забеляза мистериозен тъмен силует. Той остана видим само за няколко секунди, но те се оказаха достатъчни, за да озадачат зрителите.

Загадъчният силует е облечен в черно наметало, дълго до земята, носещ нещо в ръка, наподобяващо жезъл. В социалните мрежи избухнаха шеги и асоциации, като най-често фигурата се оприличава на Смъртта с косата в ръка. Някои потребители обаче спекулират дали това не е духът на покойната принцеса Даяна. От Бъкингам няма официален коментар по темата, но много хора се паникьосаха и откровено се притесниха за бъдещето на монархията. Инцидентът се възприема като лош знак, вещаещ тъмни времена за кралското семейство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай