Щаде -  пътуване в приказка на братя Грим

Градът помни много войни за власт и надмощие, но вековните сгради са непокътнати от времето и хората 

Щаде -  пътуване в приказка на братя Грим | StandartNews.com
  • В миналото селището е било стратегическо място за пресичането на река Елба
  • Градът помни много войни за власт и надмощие, но вековните сгради са непокътнати от времето и хората 

 

Когато чуят за Германия вероятно мнозина си представят бира, наденички и онези красиви тухлени къщички, някои от които дори със сламен покрив. За едно такова градче ще ви разкажем в следващите редове. 

Пътуваме за Хамбург и Щаде в началото на май. Нискотарифните авиокомпании предлагат чудесни възможности за кратки ваканции. А ако имаш приятели, при които да отседнеш - безценно. Но дори и да се налага да платите за нощувките,  посещението на северната част на Германия определено си струва. 

Но трябва да знаете също, че ако в прогнозата за времето у нас пише - 18-19 градуса, това не означава, че 18-19 градуса в северна Германия ще бъде със същото усещане като в България. Така че носете си топли дрехи. 

За Хамбург се знае много, защото е един от големите центрове в Германия. Затова ще отделим повече внимание на едно градче,  първото впечатление от което е, че  си влязъл в приказка на братя Грим. 

 Щаде е прекрасно място за отмора и почивка. Градът е оживен, увлекателен и приятен. Има над 50 000 жители, но се чувствате като в някое малко, сгушено и красиво място. В основната градска част, както и стария град, няма презастрояване, просторно е, диша се спокойно.  През града минава малка река, която се влива в по-голямата Елба. 

Историческият център е особено интересен - малко островче, наречено Швинге, някога е било обградено от крепостни стени. На много от къщите има табели с годината на построяване - 1519, 1675... Сгради, непокътнати от времето и хората.  Прекрасни кафенета и чудни пекарни са задължителни спирки по време на разходката. 

За богатата история на града разказва музеят в центъра. Селището се е формирало още през античността. До XIII в. то е най-важното естествено пристанище между градовете Каксхафен и Харбург и стратегически важен пункт за пресичането на Елба. Търговците задължително минавали през Щаде,  за да стигнат до близкото пристанище. 

В началото селището се състояло от пет района, обединени под шапката на общо кметство. Част от къщите били струпани около манастира "Св. Георги", а около църквата, посветена на "Св. Вилдах" (живял през IX в.) се обособил квартал на епископа на Бремен. Край храма "Св. св. Козма и Дамян" живеели търговците, до "Св. Николай" - рибарите.Любопитен факт е, че през 1038 г. Бременската архиепископия получава позволение от император Конрад II да създаде пазар с монети и митници на територията до църквата в Щаде. 

През далечната 1209 г. император Ото IV дава на селището права на град. Ръкопис от градския закон на Щаде е издаден през 1279 г. и се пази в архива. 

За сградите на кметството, както и на храмовете се знае, че са съществували още преди XIII в. Реформацията била насърчавана в Щаде от монасите в манастира "Св. Георги" и градът приема протестанството,  а Йохан Холман, който е виден проповедник, произнася първата лутеранска проповед през 1522 г. 

Щаде е свидетел на множество борби за власт и надмощие. Разцветът на града продължава до т.н. Тридесетгодишна война (конфликт за хегемония между Свещената Римска империя и Европа, който започва като религиозна война и завършва като териториална - от 1618 г. до 1648 г.). През 1625 г. датските войски влизат в града, а три години по-късно той е завладян от т.н. Католическа лига. Малко след това, през 1636 г., идват нови нашественици - шведите. Единадесет години по-късно Щаде окончателно преминава в шведски ръце и се превръща в седалище на херцога на Бремен и Верден.

Шведското управление приключва през 1712 г. Датските войски обсаждат града по време на Великата северна война и го атакуват от 29 август до 7 септември 1712 г., като 152 къщи и една четвърт от застроената площ са разрушени. Но, слава Богу, остават и сгради, които оцеляват при тези локални войни. 

Разглеждайки историята на този прекрасен град, не можем да пропуснем и годините около и малко преди Втората световна война. Расовите закони, приети в Германия през 30-те години на XX в., били приложени и в Щаде. Преследването на евреите се случва и в градчето. В началото на Втората световна война полски и съветски затворници извършват принудителен труд, а от 1943 г. в града бил създаден дом за деца, в който непълнолетните били карани да работят насилствено. Шейсет и пет от децата умират заради недохранване. 

Докато се разхождане из града, ще видите на много места из улиците малки мемориални камъни, на които са написани имената на хората от еврейски произход, живели в града. Обикновено тези плочи стоят пред някогашните домове на избитите от нацизма евреи. Вглеждането в миналото на града показва, че трябва да се учим от историята, за да не правим същите грешки в настоящето, а и бъдещите поколения да не повтарят нашите заблуди. И не забравяйте да се насладите на прекрасното място, което предлага природата в тази част на Германия. Затова отскочете до Травемюнде - курортно селище на брега на Балтийско море, за което ще ви разкажем в следващия брой.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай