Сбогуваме се с Димитър Цонев

Сбогуваме се с Димитър Цонев | StandartNews.com

Дни преди да навърши 57 години почина известният журналист от БНТ Димитър Цонев. Десет дни лекарите се бориха за живота му във Военномедицинска академия, където бе настанен след получен масивен инсултq но той загуби битката за живота си.

Поклонението пред телевизионера ще бъде днес - 27 август, в църквата "Свети Седмочисленици" в София от 15.30 ч.

Близките му се обърнаха с призив към всички, които ще го изпратят в последния му път, да не носят цветя, а да дарят сумите за тях на фондацията за млади журналисти, която ще бъде създадена в негова памет.

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 година в семейството на актьора Коста Цонев и Анахид Тачева.

Започва кариерата си като много малък - едва на 12 години, през 1971 година, когато се снима в култовия филм "Таралежите се раждат без бодли", следват роли в „Спасението", „Ламята", „С любов и нежност", „Записки по българските въстания", „Концерт за флейта и момиче" и други.

Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", но открива, че журналистиката е неговото призвание. В периода от 1986 до 1991 година е редактор в Международна информация" и в Балкански информационен пул в „София прес". От 1991 до 2002 година е водещ „Новини" по Канал 1 на Българската национална телевизия.

През 2002 година участва в конкурса, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев. Цонев обжалва пред Върховния административен съд, но петчленен състав на ВАС отхвърли окончателно жалбата.

От 1 октомври 2002 година е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски, а след три години пиар на „БТК Груп" след това отново се връща в БНТ и става заместник програмен директор и години наред е водещ на предаването „В Неделя с...".

Работи и в телевизия bTV Action, където е водещ на предаването 24/7. От Октомври 2012 година до март 2014 година Цонев и Цветанка Ризова водят предаването „Лице в лице" по бТВ, а от 17 март 2014 времетраенето на предаването се съкращава значително и Цонев, като външен продуцент, напуска бТВ. Цветанка Ризова остава титулярен водещ.

Димитър Цонев е автор и на общо 17 документални филма, сред които „Професия полицай", „Избори по американски" и „Туризмът в САЩ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай