Съветски авиобомби изненадали натовците в "Ново село"

Съветски авиобомби изненадали натовците в "Ново село"  | StandartNews.com

Щатски танкове "Ебрамс" и наши Т-72 гърмят в съвместно учение

Годината е 2000-на. В село Мокрен, което се намира само на 500 метра от полигона "Ново село", се търсят френски знамена. Местни кръчмари ги слагат пред заведенията си, които по това време са пълни с френски войници и офицери. Преди да заминат за Косово като миротворци, те тренират на българския военен полигон, източно от Сливен. За четири месеца Франция плаща 200 000 долара наем за ползването на базата. "Никога през живота си не съм продавал толкова вино", сподели един от кръчмарите в Мокрен. Заведението му е пълно денонощно. Френските военни свободно се движат по улиците на Сливен, където харчат на воля парите си. В Мокрен местните съдържатели на заведения изкупуват къщи, за да разширят бизнеса си, разбирайки, че ще идват американците. Атентатите на 11 септември 2001 г. обаче променят всичко. Американската армия предприема изключителни мерки за сигурност в своите бази. Когато няколко години по-късно US - рейнджърите идват на "Ново село", се оказва, че те не напускат базата. Кръчмарите са разочаровани, но за сметка на това се откриват работни места за останалите.

В момента "Ново село" е най-модерната военна база, построена от САЩ в цяла Европа. В новата ? част могат да бъдат настанени до 2 200 човека. Условията за живот са наистина отлични. Офицерите и сержантите разполагат със самостоятелни стаи, всяка с климатик, гардероб, бюро и легло. Войниците пък са настанени в стаи по четирима при същите условия. Единственият "кусур", за който "Ново село" не може да кандидатства за 4 звезди, са общите бани и тоалетни, които са няколко във всяко едно от помещенията, но за сметка на това са направени изключително качествено и се поддържат много чисти. В този момент нашето българо-американско отбранително съоръжение предлага най-добри условия за живот и почивка в цяла Европа в рамките на НАТО, категорични са армейски капацитети.

В базата има уникалната спортна зала. На нея може да завиди всеки кмет на български град, включително и на областни центрове. Залата е многофункционална. Приспособена е за футбол, волейбол, хандбал, баскетбол и други спортове. В същото време тя може да се използва и за щаб на учение или упражнения. В "Ново село"

има два супермодерни салона за фитнес

Съоръженията в тях са последна дума на техниката, а бройката им е стотици. Оказа се, че в базата има 24-часово работеща бръснарница и химическо чистене, което също работи денонощно.
По 60 щатски долара дневно струва издръжката на всеки един боец на "Ново село".
В момента там има 250 американски военнослужещи и още толкова български.

Съвместната българо-американска подготовка "JOINT TRAINING - 1" се провежда на два етапа в периода 4 април - 16 май 2016 г. По време на тренировъчните действия използва бойна техника, която включва танкове М 1, Т-72, бойни машини на пехотата, както и бронирани машини. Сред участниците обаче няма морски пехотинци. В момента те провеждат учение в Румъния и в края на април идват в България, където заедно с българските военнослужещи ще участват в съвместни обучения. Целта на предварително планираните съвместни подготовки и учения с участието на българските и съюзнически въоръжени сили е да се поддържа родната армия в добра бойна готовност.

Тези дни на "Ново село" се стреля както с американски танкове "Ебрамс", така и с наши Т-72, които са руско производство. Едно от големите предимства на базата е близостта ? с авиобаза "Безмер", където бяха инвестирани над 50 млн. лева от бюджета на НАТО. В ученията на "Ново село" редовно се включват и самолети за непосредствена поддръжка на пехотата, които

излитат и кацат на "Безмер"

На полигона пък има няколко площадки за кацане на хеликоптери. Медицински вертолети на американската армия за броени минути прехвърлят "ранени" във Военна болница - Сливен.

Цялата издръжка на българските военнослужещи по време на ученията се поема от американска страна, включително и горивото на машините. През 2009 г. броят на съвместните българо-американски учения на база "Ново село" бе девет. Миналата година броят им достигна седемдесет, а тази година се очаква да бъде и по-голям.

В базата са инвестирани над 60 млн. долара

Всички постройки, включително и тези, които са подобрени, са собственост на България. Сградите, изградени с финансовите средства на САЩ, също стават наша собственост. Американската армия има право да ги ползва след съгласуване.
Съвместното военно съоръжение стана факт след споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, постигнато през 2006 г. Първите съвместни учения със САЩ започват още през 2004 г. Същинското прилагане на българо-американското споразумение започва през 2008 г., когато стартира строежът на съвместното съоръжение "Ново село". И нещо любопитно: точно преди началото на строежа вестник "Стандарт" съобщи, че съветски авиобомби цъкат на полигона, в който влизат американците. Изявлението на бившия сапьор Георги Тенев - Герата се оказа самата истина. Авиобомбите са били пуснати по време на учението "ЩИТ - 82", когато на "Ново село"

идва командващият Въоръжените сили на Варшавския договор маршал Виктор Куликов

След публикацията на "Стандарт" Герата е взет от дома си в с. Блатец и в продължение на три дни обикаля горите на полигона със сапьори. В крайна сметка, авиобомбите са открити и обезвредени. В наше време пък базата е често посещавана от високопоставени американски военни, като четиризвездния генерал Хам, който командваше сухопътните сили на САЩ в Европа.

На полигона има и българско поделение. Преди 10 ноември то бе известно с банкетите, които се организираха за големи началници. След промените пък един бивш шеф на Сухопътните войски се опита да превърне поделението в своя бизнес структура. Днес нещата са различни и българските бойци, които са постоянно дислоцирани в базата, изпълняват перфектно своите съюзнически задължения.

С US пари пуснаха вода на села, обновиха 20 училища и забавачки

Полигонът "Ново село" е най-големият на балканския полуостров. От изток той граничи с пътя Петолъчката - Котел, на запад завършва на броени километри от Сливен. В северната си част полигонът обхваща горски масиви на Община Котел, а на юг стига землището на с. Седларево. Дължината му е повече от 20 км, а ширината - 12 км. В полигона има изкуствени езера. През последните години US- армията инвестира сериозни суми в обновяването на мишенните полета. За прокарването на водопровод на базата правителството на САЩ даде повече от 6 млн. лв. Покрай базата с нов водопровод се сдобиха и селата в близост до полигона. През последните години US- армията обнови със свои средства повече от двадесет училища и детски градини в Сливен, Котел, Стралджа, Кермен и много села.

170 нашенци наети да работят вътре

В момента в базата "Ново село" работят около 170 българи от Сливен, Ямбол и региона. Те осигуряват логистиката на ученията.

800 лв. е средната работна заплата, която получават. За разлика от предишни години, те вече са на постоянни трудови договори, защото ученията се провеждат почти без прекъсване. Логистиката на "Ново село" се осигурява от американската фирма KBR.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай