Саботаж със снарядите (ОБЗОР)

Саботаж със снарядите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Предприятието "Вазовски Машиностроителни заводи" е създадено през 1936 г. като държавна военна фабрика. В момента негов принципал е министерството на икономиката. То произвежда различни видове боеприпаси - гранати, противотанкови управляеми ракети, неуправляеми авиационни ракети, взриватели. Въпреки че преди две години предприятието имаше финансови проблеми, в момента то е в добро състояние и има няколко договора, по които работи.

Склад с готова поръчка за клиент се изпари, затварят цеха до второ нареждане

Едночасова канонада от взривове на склад със снаряди хвърли в ужас хората в Сопотско. Боеприпасите започнаха да гърмят към 19,30 часа в събота. "Беше истински ужас. Светлини в небето, гърмежи ехтяха. Слава Богу, че няма ранени и жертви", нареждаха уплашените до смърт хора в село Иганово, край което е складът на ВМЗ-Сопот. "Когато се прави компот - не може да се сравни компотът с изделието, но когато има бомбаж, дали човекът, който е направил компота, е направил грешка при варенето или при затварянето? Може би аналогията не е добра, но така процедираме при нас", обясни инцидента изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот инж. Иван Стоенчев.

Главният секретар на МВР Георги Костов обяви, че общият брой на снарядите в складовете е 2000, а по думите му количеството тротилов еквивалент се е равнявал на над 1000 килограма. "Стандарт" научи, че там е имало и гранати за РПГ. Според запознати в запалилия се склад снарядите били окомплектована готова поръчка за клиент. От министерството на отбраната заявиха, че тя не е за нашата армия. Към момента ведомството на Николай Ненчев няма сключен нито един договор с ВМЗ-Сопот. По-късно икономическият министър Божидар Лукарски уточни, че не всички от 2000-те снаряда са се взривили, но не можа да посочи каква част от тях са унищожени. Той уточни, че продукцията е застрахована. Двамата пристигнаха още в събота вечерта в Иганово. Имаме десетки версии за взрива в склада на ВМЗ-Сопот в Иганово, обяви след продължилото няколко часа вчера съвещание на Националния кризисен щаб главният секретар на МВР Георги Костов. Той бе категоричен, че не може да даде превес на нито една от версиите за случилото се, но до една ще бъдат проверени. А те са от саботаж до престъпна небрежност. Същата теза разви и военният министър Николай Ненчев. В заседанието на кризисния щаб участваха шефът на пловдивската полиция комисар Пламен Узунов, окръжният прокурор под тепетата Румен Попов, кметовете на Карлово и Сопот д-р Емил Кабаиванов и Веселин Личев, както и командващият 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков.

Разследващите обявиха, че причината за взривовете е пожар, но тепърва ще се изяснява как точно е тръгнал. Първоначално са гръмнали един-два от снарядите, които са били най-близко до огнището на пожара. Тяхното възпламеняване обаче е предизвикало верижна реакция и един след друг са започнали да гърмят и останалите бойни глави. По това време в склада не е имало хора. На пост са били само двамата охранители. Именно единият от тях подава сигнал на тел. 112.
От склада не е останал и помен, все едно никога не е съществувал, стана ясно вчера, след като военните пуснаха безпилетон самолет да облети района. Ген. Шивиков допълни, че районът е изследван милиметър по милиметър от въздуха. След него на терена са били пуснати два специални бронирани БТР-а "Пустинна котка", които са се приближили още повече до мястото, където до вчера е бил складът с боеприпасите.

Никой обаче не смее да изключи версията, че опасността е напълно отминала поне докато не минат 24 часа от инцидента. Наблизо има и други складове, в които и в момента се съхраняват готови продукти на ВМЗ - Сопот. Те обаче били на безопасно разстояние и нямало как да бъдат засегнати от случилото се. Има и специални валове, които пазели от взривни вълни и поражения от взривове. Въпреки това според запознати в максимално кратки срокове щели да бъдат извозени всички боеприпаси от мястото. В същото време работници на територията на филиала в Иганово няма да бъдат допускани. Цехът, който се намира там, спира работа до второ нареждане.

Шефът не вярва да е от снарядите

Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот инж. Иван Стоенчев заяви, че е озадачен от инцидента. "Аз не вярвам да е от изделията. От инцидента през 1978 г. досега не е имало такава авария", каза вчера той, като допълни, че работата с взривни материали винаги предполага опасност от инциденти. Инж. Стоенчев отказа да коментира хипотезата за човешка грешка. "По време на взрива вътре в склада не е имало хора. Там се съхранява готова продукция, произведена от други цехове в завода. Складът е ламаринен, неотопляем, без ток", каза той. В района няма счупени стъкла нито в административната сграда, нито в района на военния завод и близките селища. Това според него "идва да покаже, че взривът не е бил толкова силен". По думите му предпазните стени са изиграли своята роля, за да се ограничи силата на експлозията и да не бъдат засегнати останалите складове. Гръмналият склад се намира точно до границата на охраняемата зона, най-близко до околните селища, каза директорът на завода, според когото поради тази причина е бил почувстван по-силно от хората. "В момента не можем да кажем как е възникнал взривът", отсече инж. Стоенчев.

Гранатите за РПГ с хексоген

Гранатите за РПГ съдържат хексоген - веществото, заради което се предполага, че гръмна заводът "Миджур" и уби 15 души.
Гранатата се вкарва в предната част на оръжието, но по-голямата й част (надкалибрената) остава извън него. Диаметърът и е до 85 мм, а теглото й е между 2,5 и 4 кг. Началната й скорост е 115-120 м/сек и достига до 295 м/сек в края на активния участък на маршовия двигател. Максималната далекобойност на боеприпасите е 1100 м, но самоликвидатор предизвиква взривяване след около 920 м. Гранатите се състоят от три части - двигател, отсек с боен заряд (бойна глава) и стартов заряд с интегрирано оперение.

В снарядите има ракетно гориво

Част от взривените боеприпаси са т. нар. НУРС - неуправляеми ракетни снаряди. Те могат да се изстрелват от самолети или от специални установки от земята.
Снарядите въздух-въздух са дълги 1,57 м, като теглото на ракетата е 11,3 кг. Кумулативно-осколъчната част тежи 3 кг и съдържа около 900 г взривно вещество. Подобен снаряд може да пробие броня с дебелина 400 мм. Ракетата може да измине между 1300 и 4000 метра, а скоростта е между 166-330 метра в секунда.
Ракетите земя-въздух са 70-ти калибър, като дължината на снаряда е 1,22 м. Теглото е 8,77 кг, Ракетата е с глава с взривател, а в нея има 1,8 кг ракетно гориво.

250 бягаха с коли и велосипеди от взривовете

Хората в Иганово губят съня си от страх, момчета на 500 метра от гърмежите

Още дни, а може и седмици, хората в Иганово ще разказват за страшната гледка от хвърчащите във всички посоки снаряди на ВМЗ. Няма да забравят и нощта в събота срещу неделя, която прекараха под открито небе или при роднини от близките села, Сопот и Карлово. Някои пък са убедени, че в близките няколко нощи няма да могат да спят. Около 250 човека са се евакуирали буквално за един час от Иганово, което е на не повече от два километра от склада с взривовете. Бягали с лични автомобили, с бусове, мотоциклети и дори с велосипеди. Голяма част от хората се придвижвали в тъмното на групи пеш с единствената цел да се измъкнат колкото може по-далече от барутния погреб. Натоварихме се 20 души в буса на чичо, който дойде да ни вземе от Христо Даново, разказва момиче от ромската махала в селото. Гетото е най-близо до площадката със складираните боеприпаси на оръжейницата. Преди това група от около петдесетина хлапета на възраст от 3 до 15 години играели на воля на улицата. Децата разказаха още, че първо чули взрива, а след това видели пламъците и много се уплашили. Най-малките се разплакали и хукнали да бягат.

В това време излезли и паникьосаните родители да ги търсят. "Страшно беше, страшно беше", не спираше да повтаря 30-годишният Николай, който в първия момент помислил, че започва война. Грабнал най-милото си - двегодишния си син, и хукнал към центъра на Иганово, където вече се събирали хора, за да се евакуират. Носели вещи от първа необходимост, но в паниката си мъкнели дори тенджерите с гозбите за вечеря и торби с хляб. Ден след случилото се двамата приятели Стефан и Любомир, на 13 и 10 години, обикаляха селото с колелета и разказаха, че предната вечер пак излезли да покарат. В момента на взрива били на не повече от 500 метра. Момчетата се държаха геройски и заявиха, че не се изплашили, но гласчетата им трепереха, докато разказваха за гърмежите и огъня, от който избягали по най-бързия начин и за щастие невредими.

Мария била ранена в ада през 1978 г.

Истински притеснена от случилото се бе Мария Христова, която временно живеела в Иганово. Причината да се изплаши толкова била, че е преживяла същия ужас преди 36 години, когато избухна цех на оръжейницата в Сопот. За случилото се през 1978 година разказаха и други сопотчани, но Мария тогава била и сред пострадалите. Спомня си, че била в майчинство и около 8,30 часа нахранила 5-месечния си син. След това го сложила в креватчето и започнала да го приспива, когато видяла заревото. Секунди след това усетила и удар в главата, а прозорецът се изсипал на парчета върху бебето. Жената успяла да го грабне и в този момента си спомня, че дошла свекърва й, за да и помогне. Двете жени с бебето и други хора от Сопот хукнали към планината, а в това време от ВМЗ се носели взривове и пламъците се виждали отдалече. После станало ясно, че осем човека са загинали на място. Мария изобщо не разбрала, че е ранена, а мъжът й видял, че в главата й има забити стъкла от счупения прозорец.

Разпитват 800 с достъп до склада

Всички работници и служители на ВМЗ и хората, които имат достъп до складовете в Иганово, ще бъдат разпитани във връзка с инцидента, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Това са около 800 души, уточни обвинителят, който е включен в Националния кризисен щаб. Той допълни, че двамата охранители на склада, които в събота вечерта са били на смяна, вече са разпитани. Обвинителите са говорили и с още 40 човека, които имат достъп до мястото. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, обясни още прокурор Попов. До късно снощи той не се ангажира с версия за случилото се. "Досега задавахме въпроси и още нямаме отговорите", обяви Румен Попов. Съобщи, че ще се проверява и дали има нарушения на правилата за съхранение на снарядите, като до три дни от прокуратурата ще излязат със становище за случилото се.

Лукарски пратил проверка преди 10 дни

Проверка в склада на ВМЗ-Сопот може да е провокирала взрива. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски пред Нова тв вчера. "Преди около 10-ина дни аз наредих една инвентаризация на складовете - къде, каква частна фирма складира и защо. Интересното е, че този инцидент стана след началото на проверката", каза Лукарски. Той добави, че въпреки това проверки ще текат и занапред.

Опасност за населението няма, заяви още министърът. Производственият цех е много далече от склада, когато е строено, е било мислено, успокои Лукарски. Засега не са ясни причините за инцидента. В района на склада е имало няколко локални пожара, които също може да са имали връзка с взрива. Най-вероятно те са били следствие на взривените нурсове, каза Лукарски.

Шефът на "Миджур" спешно продава

По 60 000 лева месечно струва охраната на невзривените боеприпаси в завода "Миджур" в Горни Лом, където през октомври месец м.г. трагичен инцидент взе 15 живота. В момента МВР пази 190 000 мини, каза пред bTV министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му докато прокуратурата работи по внасянето на обвинителен акт, собственикът на "Миджур" Валери Митков разпродава активи на дружеството, за да не може на по-късен етап те да му бъдат иззети, за да се платят 7-те милиона за утилизацията на боеприпасите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай