Руснаци местят бизнеса у нас

Братушки се регистрират в бюрата по труда, остават да живеят в България

Руснаци местят бизнеса у нас | StandartNews.com

Варна. След като руснаците си купиха луксозни къщи по Черноморието ни, сега местят тук и бизнеса си. Техни фирми се появиха у нас още преди години в големите градове като Варна и Бургас. Сега обаче те превземат и по-малките курортни градчета като Балчик, Поморие, Равда и Кранево. Първите две руски фирми в Балчик дори вече са факт. Те се занимават със строителство, тъй като интересът на руснаците към българските земи и имоти не секва.

Най-много братушки по Северното ни Черноморие има в курортното село Кранево. Тук живеят над 60 семейства, каза за "Стандарт" кметът на селото Румен Николов. Повечето от тях са около 60 години и са си купили нови апартаменти или къщи. Покрай интереса на руснаците към родното ни море и парцелите по него пък там вече има открити две фирми на руски граждани.

Едната се казва "Олд тауър" и се занимава със строителство. Основаването й е било добре планувано, защото терен за нея е купен още преди години. До момента фирмата е построила и продала малко над 100 жилища. Това обаче е едва една трета от инвестиционния й план. Повечето къщи пък са продадени отново на руснаци.
Със строителство се занимава и другата руска фирма - "Елмаз". Нейният собственик - Анатолий Иванович, дори живее в Кранево. И тази фирма строи кооперации с апартаменти, които продава на руснаци. Тя е изтъргувала около 100 апартамента, каза Румен Николов.

Повечето руснаци, които си купуват имоти у нас, ги ползват само през лятото, обяснява кметът на Кранево. Има и такива обаче, които остават да живеят постоянно у нас. Обикновено в тази категория попадат руснаци в работоспособна възраст. Някои от тях дори си търсят препитание чрез родните бюра по труда.

Десетина са били регистрираните руснаци в добричката трудова борса в края на юни, каза шефът й Васил Сивков. Най-предпочитаните професионални области за руснаците пък се оказват туризмът, бизнесът с недвижими имоти и преподаването. Някои от тях дори са отправили запитвания за включване в курсове за преквалификация. Най-често желанието им е да изучават български и английски, добави Сивков.

Търсенето на кадри с руски в бизнеса с недвижими имоти и в туроператорските фирми не е приоритет само на Северното Черноморие. Обяви за желаещи за работа в тези сфери с руски език валят и на Южното. Най-често се търсят брокери или сътрудници в нотариални кантори, където се официализират покупките на недвижими имоти.
България не е единствената страна, в която руски фирми откриват туристически и имотен бизнес покрай морски курорти. Аналогична е ситуацията от години в страни като Испания. Там руски туроператорски фирми посрещат и организират екскурзии за руснаци. Често в тях се включват и по-възрастни източноевропейци, които все още знаят руски заради задължителното изучаване в училище.

Цял оформен квартал си имат рускоговорящите в Поморие. Местните го наричат "Малката Москва" . Руснаци и украинци са купили апартаменти в квартала, разположен около сградата на общината и автогарата в морския град. Руската диаспора в Поморие е най-голямата сред морските градчета по Южното Черноморие. Миналата година имоти в Поморие са закупили 2800 руснаци. По данни на кметството сега постоянно живеещите в града руснаци са 4 хиляди. Те си имат свой гастроном и предпочитани заведения, които посещават. През лятото обаче общият брой на руснаците надхвърля 7 хиляди, обясняват местните. И ако до скоро основно възрастни руснаци купуваха имоти в Поморие, сега все повече млади семейства избират постоянно да живеят в морския град. Много от тях успешно се социализират в българската обстановка.

"Разбираме се на руски и на български. Спокойно е и имаме всичко, от което се нуждаем, децата ни са малки и засега не мислим за училище, разказват Лилия и Олег Тихонови. Двамата се занимават с недвижими имоти. Юлия Александровна от Хабаровск и бившият и съпруг пристигат преди 4 години в Поморие. Разделят се и всеки тръгва по свой път, но никой не се прибира в родното място. Не бих се върнала в Русия, признава Юлия и споделя, че прави всичко възможно да прибере и родители си тук. "България е рай, харесва ми храната ви, за климата да не говорим, а вече имам и много приятели", разказва Александровна.

Присъствието на руснаците в Поморие раздвижи и местната икономика. Приходите не са само от туризъм, но и от обороти на заведения, хранителни магазини и салони за красота и др. "Непрекъснато купуват храни, уреди и през лятото, и през зимата, което е добре и за нас, обяснява собственик на бакалия в "Малката Москва". Според други жители на града, руснаците се държали като у дома си не искали да говорят на български. "Има го и този имперски манталитет, все едно сме длъжни да им улесняваме живота", коментира собственичка на луксозен фризьорски салон в Поморие.

Учебно заведение, в което да се обучават децата на новите бургазлии - постоянно пребиваващите в града руснаци, предвижда общината по идея на кмета Димитър Николов. Въпросът бил обсъждан и с почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев. По предварителна информация дипломите, които ще бъдат получавани на място, ще бъдат признати и в Русия, а обучението ще се провежда по руска програма. В момента руските семейства, които са тук, пращат децата си да се обучават в български училища. Сега обаче с увеличаването броя на руснаците в Бургас е наложително да бъде открито такова школо. Предложението вече е представено пред образователните министерства в двете страни. Близките езици, еднаквата религия, толерантното отношението на българите, чудесната природа и по-евтиният живот са сред факторите, които привличат руснаците в България. По данни на консулството между 10-15 000 руснаци пребивават в района. В Бургаска област собствениците на имоти - ваканционни или жилищни са около 100 000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай