ПросНет@

ПросНет@ | StandartNews.com

Хлапетата откриват света в мрежата - там се учат и на четмо и писмо

Книгата е прозорец към света, но ако я четеш през уиндоуса.

Скоро няма да съществува и понятието краснопис, защото хлапетата щракат и познават буквите от клавиатурата. Вероятно няма и да им трябва в далечното бъдеще. Ако четат, то е в електронни дневници, чрез които после споделят какви книги разгръщат. Животът отдавна се случва най-много в интернет. Затова и просветата е в нета. Информацията за света децата получат чрез сайтове, канали, платформи, защото имат нужда от визуализация. Не че нямат въображение, то просто избива другаде. Хлапетата продължават да съчиняват истории и приказки, но не ги разказват на пейка или в двора, а ги качват и споделят онлайн.

Един от порталите за по-малки е az.deteto. Там се въртят любопитни рубрики като купон, наука, постоянно текат и конкурси. При песничките има както класически, така и на актуални герои от Дисни ченъл - например Финиъс и Фърб с рап парчето "Нямам ритъм". Не липсват новини, идеи за игри, любопитни факти за животните, космоса, земята. За 24 май темата на конкурса е "Какво разказват буквите" и децата трябва да съчинят история.

В мрежата съществуват и доста варианти да правиш тестове онлайн, и то за първолаци. Децата научават азбуката, подреждат буквите в произволни думи, разбират що е съществително и прилагателно отново в сайтове - по забавни и цветни начини.

Дори оцветяването на любими картинки също може да става в нета. Така се пестят пари за фулмастери. Популярните и интересни игри с откриване на разлики не липсват никак във всеки уважаващ себе си сайт. Някогашните идеи в стил "труд и творчество" сега съществуват като рубрики и показват как да си направим маска, оригами, животни от подръчни материали, кошници и картички. Един от богатите сайтове е и dechica.com. Приказките на Братя Грим, Шарл Перо, Андерсен, Шехерезада или български народни могат да се четат пред екрана или пък да се пуснат в аудиовариант. В случай че не ви гони сантимент и не пуснете грамофон.

Една много добра образователна игра е "Конкуестадор", истинска мания сред прогимназистчетата. Тя е от сорта на "Стани богат" и задава въпроси от различни сфери с четири възможни отговора. Играеш я с други участници онлайн или с робот. Има и чат, с който, като при всяко сърфиране, трябва да се внимава. За съжаление сайтът наскоро беше спрян неясно докога. Много от игрите са образователни или свързани с приказките. От страници се учат и правилата за движение, и историята на България. Тийновете могат да взимат уроци по какво ли не от youtube - китара, пиано, български, английски, гайда, кючек, рисуване.

Книгата ли предпочитат или компютъра, препита "Стандарт" най-актуалното детско войнство от музикалната надпревара "Големите надежди" по Нова. Това са финалистите Преслава, Александър и Мариам.

Преслава Петрова от Търговище, която разтопи журито с "Because of You" на Кели Кларксън и "Повей, ветре" на Паша Христова, казва, че знае азбуката още от детската градина благодарение на госпожата. Първите думи, които си спомня, че е разчела, са "барабани" и "огънче". Как да работи с компютър се научила сама. "В началото, когато бях много малка, родителите ми пишеха думички, за да мога да разглеждам различни неща в интернет. Най-често посещавам сайта на музикалната школа, в която се обучавам, а любимата ми игра е Лара Крофт", разправя Преслава. Еднакво забавно й е и да хване книгата, и да ползва мрежата. Казва за Кирил и Методий, че са "невероятни личности". Тя съчинява и приказки. Първата, която е записала, е "Нова приказка" и се разказва за семейство, което живее в гората. Един ден дъщерята открила пещера, пълна със съкровища, и така цялото семейство се преместило да живее в града. "По-лесно ми е, а понякога и доста забавно, да чета книги. Все си сърфирам из интернет", казва госпожицата. Макар да обича музиката, за резервни варианти си е избрала да стане моден стилист или готвач.

12-годишният Александър Танев от Балчик казва, че е овладял четмо и писмо благодарение на госпожата си от началния курс - Севдалина Пенева, на която честити празника. От компютъра се заинтересувал още на 3. "Майка ми работеше на него и поисках да ми пусне игра и така започнах да се уча. А първите ми опити да чета бяха с поредицата от книжки "Лили чудото". Ако влизам в интернет, то е за да разглеждам научнопопулярни страници, Уикипедия. Да четеш книга в ръка е много по-забавно, отколкото да четеш в интернет. Самото прелистване на страниците, отварянето на книгата - това са неща, които ми доставят огромно удоволствие", признава талантливият хлапак. Когато порасне, иска да стане и актьор. Неговата връстничка Мариам Маврова от Велинград научила АБВ-то от майка си, а брат й я светнал как да цъка из нета. Тя обича да препуска из сайтове за животни, защото много ги обича и иска да знае всичко за тях. "Харесва ми да си съчинявам разни историйки. Даже в училище ми беше много любимо да пиша съчинения, защото ги измислях доста щури", смее се чаровницата. И допълва: "По принцип книгите са по-полезни. Признавам си, че трябва да започна да чета повече, защото книгата е по-добрият начин да достигнеш информацията, която търсиш. Но във виртуалното пространство е по-забавно". Ако не се занимава с музика, ще става фотограф.

Чуждици нашественици от мрежата

Лайкове - да събереш много е символ на престиж. Хубав е българският глагол харесвам, но заради латиницата думата е в графата на чуждици, променени по наш словообразователен модел.

Хейтвам вече свободно се движи в пространството - хейтя вместо мразя.

Шервания - да споделяш линкове към различна информация.

Мем е идея, поведение или стил, който се разпространява от човек на човек в дадена култура. Думата идва от древногръцки за нещо, което се имитира. Въведена е от Ричард Докинс в книгата му "Себичният ген" (1976) при обсъждане на еволюционното естество. Типични примери за мемове са хитови мелодии, идеите, крилатите фрази, начинът на обличане.

Хаштаг е знак за препратка (таг) за търсене в социалните мрежи. Представлява дума или символен низ, предхождани от символа диез (?#?). Така съставената поредица от букви, цифри и знаци се превръща в етикет, който предоставя метаинформация при кратки текстови съобщения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай